Au Pair | Hoe word je au pair?

Omdat ik graag praat over mijn werk als au pair maar niet iedereen weet hoe je nu eigenlijk au pair wordt dacht ik dat het wel eens leuk zou zijn om een blog te schrijven over hoe je nu eigenlijk au pair wordt. Wat zijn de voorwaarden, het verschil tussen een bureau en een database en natuurlijk ook mijn eigen ervaringen.

opleiding?!

Het concept au pair dat snap je grote kans wel. Iemand die voor kinderen zorgt waarvan de ouders het druk hebben en je woont bij het gezin in. Wat je als au pair daadwerkelijk doet, daar schrijf ik nog wel een keertje over, maar dit is een eerste omschrijving voor een au pair. Een veel gestelde vraag over au pair zijn is of je een opleiding nodig hebt. Nou, daar kan ik je over geruststellen, dat hoeft niet! Natuurlijk is het fijn als je enige ervaring hebt met kinderen doordat je bijvoorbeeld regelmatig oppast en een liefde voor kinderen is ook wel fijn, maar een opleiding, nee die heb je niet nodig!

Een au-pairervaring wordt vaak gezien als de manier om je engels flink bij te spijkeren en een unieke manier om veel van een land te zien. En dan ook nog eens betaald. Dus check: je houdt van kinderen, je engels (bijvoorbeeld) kan nog wel wat verbetering, je bent toe aan wat vrijheid, je vind het niet heel erg om bij vreemde mensen te wonen en zelfstandigheid en je wilt ook wel wat meer van een bepaald land zien? Volgens mij ben je de perfecte kandidaat om au pair te worden? Maar waar meld je je aan?

bureau of database

Als je gaat zoeken op au pair worden dan kom je al snel terecht bij grote au pair websites als aupairworld.com, aupair.com etc etc. Deze websites zijn databases waar je je inschrijft er waar je vervolgens zelf op zoek gaat naar een gezin. Er is geen check en iedereen die wil kan zich hiervoor aanmelden. Een groot nadeel, voor mij persoonlijk in elk geval, is dat er geen achtergrondchecks zijn en je dus nooit zo goed van te voren weet waar je terecht komt.

Een andere optie is een au pair bureau, iets wat ik zelf persoonlijk heb gedaan. Via een au pair bureau helpt er iemand je met het zoeken van een gastgezin, zijn er achtergrondchecks bij zowel het gezin als bij de au pair zelf en is er dus altijd een tussenpersoon. Ook in de tijd dat je bij het gezin zit kun je gemakkelijk contact zoeken met het bureau en is het dus veel toegankelijker als er bijvoorbeeld op een gegeven moment problemen ontstaan.

Je hebt ook nog de optie om prive te gaan. Via Facebook zijn er verschillende groepen te vinden waar oproepjes te vinden zijn van gezinnen die een au pair zoeken. Een beetje zoals een database maar dan prive. Of je gaat via via. Dat kan natuurlijk ook.

mijn ervaring

Ik had al heel wat jaren geleden mijn au pair bureau gevonden. In de tijd tussen mijn eerste en tweede jaar heb ik even met het idee gespeeld om au pair werk te gaan doen maar ik heb toen uiteindelijk besloten om toch verder te gaan met mijn studie. In die tijd ben ik toen wel aan gaan zoeken en kwam ik terecht bij christianaupairs.com. Een christelijk en klein au pair bureau. Ik heb de website altijd onthouden en zo hoefde ik dus zelf niet meer de keuze te maken hoe ik mijn gezin zou vinden. Mijn inschrijving bestond uit 4 pagina’s met heel veel verschillende vragen en daarna hebben nog twee verschillende mensen een referentie over mij moeten invullen. Een uitgebreide achtergrondcheck dus. Deze check wordt niet alleen bij de au pairs gedaan maar ook de gezinnen moeten eenzelfde check doorgaan.

Toen eenmaal mijn referenties en checks goedgekeurd waren konden we op zoek naar een gezin. Dit ging vrij vlug en al snel had ik het eerste profiel van aan een potentieel gezin in mijn mailbox. Diezelfde week had ik een skypegesprek met de familie. Dit bleek uiteindelijk niet het gezin te zijn waar ik graag zou willen zijn maar met een week was er al een nieuw gezin. Dit bleek het gezin voor mij te zijn en daar zit ik nu! Na jaren van dromen over au pair zijn in Engeland maak ik die droom nu waar. Okee, het reizen door Engeland ligt nu even stil, maar hopelijk kan ik dat komend jaar toch nog oppakken. En ja, dat lees je goed, ik heb mijn contract verlengd met mijn huidig gezin en zal ook komend schooljaar in Engeland zijn.

En zo word je dus au pair! Mocht je nu nog meer willen weten hier over laat dan vooral een reactie achter of stuur me een email!