Au Pair | Wonen bij vreemde mensen

Wanneer je als au pair gaat werken dan betekent dat meestal dat je bij de mensen gaat inwonen waar je ook voor werkt. En dat kan op het begin natuurlijk best wel vreemd zijn want zo goed ken je ze natuurlijk ook niet. Vandaag neem ik je mee in mijn eigen ervaringen met het wonen bij mensen die ik niet ken(de).

spanning

Een van de dingen die ik denk ik het spannendst vond aan au pair zijn is het wonen bij mensen die je niet kent. Na ruim 23 jaar thuis te hebben gewoond ging ik voor het eerst het huis uit. En dan niet om ergens op kamers te gaan in mijn eentje, maar om te verhuizen naar een ander gezin en bij hen in te wonen. Je komt terecht in een slaapkamer waarvan niks van jou is en je moet ruimtes delen met onbekenden. En dat dan voor een langere tijd. Als iemand die vroeger met heimwee te maken heeft gehad en die toch ook wel graag thuis is, kan je wel begrijpen dat dit best wel spannend was.

Het gezin waar ik voor werk woonde op het moment van mijn aankomst in een AirBnB. Ja, dat lees je goed. Ze waren nog niet lang geleden verhuisd naar een nieuwe woonplaats en waren in het proces van een huis kopen. Uiteindelijk zijn we begin december verhuisd en heb ik dus twee keer aan een nieuw huis moeten wennen.

heimwee

Wanneer je normaal gesproken uit huis gaat en op jezelf gaat wonen zoek je je eigen meubels uit en richt je het precies in zoals jij het wilt. Als au pair heb je deze mogelijkheid niet. De meeste au pairs komen in gezinnen terecht die al jaren een au pair hebben en dus een slaapkamer hebben waar al heel wat au pairs hebben geslapen/gewoond. Vanwege mijn geschiedenis met heimwee vond ik het zelf heel belangrijk dat ik dat spulletjes uit Nederland meenam die me aan thuis zouden herinneren en die mij thuis zouden laten voelen. Zo nam ik mijn favoriete deken mee (nog steeds een van de beste beslissingen) en nam ik een dekbedovertrek mee uit Nederland wat ik zelf had uitgezocht. Zo had ik toch wat van mezelf. Zeker de eerste tijd was dit ontzettend fijn. Eenmaal in het nieuwe huis had ik zelf wat ruimte om mijn kamer in te richten en heb ik ook nog wat spulletjes aangeschaft zodat het echt mijn kamer is geworden.

Uiteraard gaat wonen bij andere mensen verder dan je eigen slaapkamer. Je deelt namelijk ook de woonkamer, badkamer en keuken. En in mijn geval zit je ook met ze aan tafel tijdens onder andere de avondmaaltijd. Op het begin kan dit best wel apart zijn. Dingen die normaal gesproken thuis deed doe je misschien niet zo heel snel en ik kan me herinneren dat ik de eerste tijd niet zo heel snel in mijn pyjama door het huis liep. Dat zijn dingen waar je gewoon nog aan moet wennen.

ruimtes delen

In de woonkamer zitten is iets wat ik zelf persoonlijk niet zo snel doe. Onze woonkamer is een afgesloten ruimte (iets wat hier heel normaal is) en ik weet dat als ik er zou zitten in de avond dat mijn hostparents er niet bij zouden komen zitten. Geen probleem natuurlijk, maar ik gun hen graag die ruimte. Ik breng de meeste tijd van de avond daarom door in mijn slaapkamer wat ik helemaal niet zo erg vind. Nu het ‘s avonds langer licht blijft en het ook lekker is om ‘s avonds buiten te zitten ga ik vaak een tijdje buiten zitten en dat vind ik ook heel erg lekker.

Dus hoe is het nu eigenlijk om bij mensen te gaan wonen die je niet kent? Apart, heel erg wennen maar als je je eenmaal thuis voelt dan is het eigenlijk wel prima. Natuurlijk zijn dingen anders dan die je normaal gesproken thuis wel zou doen die je nu niet kan doen maar dat weet je ook wel van te voren als hier voor kiest.

Heb jij ervaring met wonen bij andere mensen dan je familie?