Boekreview | De jongen op de berg – John Boyne

boekreview, review, boek, lezen, inspiratie, john boyne, boyne, reading, inspiration

Toen ik een aantal jaren geleden de film “The boy in the striped pyjama” zag was ik erg geraakt. Ik liet er dan ook een traantje om. Een paar maanden gelden liep ik bij de boekhandel op het station en zag een nieuw boek liggen van John Boyne. Ook dit keer weer de oorlog door de ogen van een kind. Afgelopen week las ik het boek en vandaag deel ik mijn gedachtes over het boek met jullie.

Samenvatting: Als de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te beginnen bij zijn Duitse want Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen, ergens in Duitsland. Maar het zijn geen gewon tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk.

Ik was erg nieuwsgierig naar het boek want ik weet nog zo god hoe het verhaal van zijn vorige oorlogsboek mij raakte. Verhalen, boeken en films over de oorlog hebben bij mijn altijd een zwak plek omdat ik het hele interessante onderwerpen vind.

Het boek zelf vond ik erg goed. Er is goed op de details gelet en alle namen rondom Hitler kloppen allemaal. Dat vind ik met zulke boeken altijd een heel goed pluspunt want ik vind dat erg belangrijk.  Het boek zelf is compleet anders dan de jongen in de gestreepte pyjama. Uiteraard is het geschreven dat je de oorlog ziet vanuit kinderogen maar dan op een hele andere manier en ook een stuk meer dichtbij.

Het is lastig om niet te veel te zeggen omdat ik anders bang ben dat ik te veel van het boek al aan jullie prijsgeef. Maar ik denk dat ik wel kan zeggen dat heel anders is dan dat je verwacht als je de achterkant leest.

Als je de film “The boy in the striped pyjama” hebt gezien of het boek hebt gelezen en je vond dat “leuk” dan kan ik je zeker aanraden om dit boek ook te lezen. Stiekem hoop ik dat ze dit boek ook gaan verfilmen want dat kan denk ik heel interessant zijn.