Boek vs Film: Little women

Er zijn al heel wat boeken verfilmd door de jaren heen. De een wat beter dan de ander. Vooral als het om de meer klassiekere verhalen gaat vind ik het super interessant om vergelijkingen te trekken. In juni schreef ik een blog over de vergelijking van boek en film The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society. Dat vond ik zo leuk om te doen dat ik dit keer een vergelijking schrijf over Little women of zoals het boek in het Nederlands heet, Onder moeders vleugels.

boek

Vorig jaar zomer las ik het boek Onder moeders vleugels. Hoewel het boek niet heel snel las vond ik het wel heel erg leuk om te lezen. Ik las het boek in het Nederlands en dat hielp wellicht wel met het lezen. Ik was en ben heel erg enthousiast over het boek.

Later kwam ik er achter dat er meerdere delen zijn geschreven maar dat deze helaas niet in het nederlands zijn vertaald. Super jammer eigenlijk maar dat is niet anders. In Engeland kocht ik een mooie klassieke versie van het boek en daarin zit het tweede deel er gelijk bij. Ik moet deze nog steeds lezen maar dat staat op mijn lijstje voor volgend jaar. Ik denk dat ik dan het boek in zijn geheel ga lezen dus ook deel 1 erbij. Maar ik vond het eerste deel dus al fantastisch.

film

De afgelopen jaren zijn er al heel wat versies van Little women gemaakt. Ik had nog nooit een van die films gezien maar toen ik de trailer zag van de nieuwste versie was ik direct super enthousiast. Ik herkende een aantal acteurs die ik heel tof vind en sowieso zag de trailer er heel goed uit. Toen de film dus eenmaal in de bios was ben ik in Engeland al snel naar de bios gegaan om hem te kijken. Terwijl ik de film keek ontdekte ik dus dat er meerdere delen van het boek moesten zijn en dat klopte dus.

Maar goed, de film dus. Ik ben echt razend enthousiast over de film. Laatst heb ik de film nog een keer gezien (hij staat op Netflix sinds kort) en ik ben echt een beetje verliefd. Ze hebben echt heel goed recht gedaan aan het boek. Natuurlijk zijn er dingen die niet helemaal overeenkomen en bepaalde details als de Christenreis komen er niet in voor. Maar al met al vind ik de film echt heel goed. Op YouTube zijn trouwens ook enkele video’s te vinden over hoe bepaalde scenes zijn opgebouwd en dat vond ik ook heel leuk om te zien, als je daar interesse in hebt.

dus, boek of film?

Oei wat vind ik dit lastig! Misschien wel omdat ik deel 2 van de boeken nog niet gelezen hebt en daardoor die vergelijking tussen het boek en de film niet kan maken. Ik vond het boek echt heel mooi en heel fijn om te lezen. Maar hoe de film is opgebouwd en hoe het er uit ziet vind ik ook prachtig. Ik denk uiteindelijk dat ik toch voor het boek ga, gewoon omdat dat dat toch echt het complete plaatje geeft en de film niet helemaal een kopie is van het boek. Als je de film trouwens gaat kijken raad ik je zeker aan om eerst het boek te lezen en dan dus ook deel 2 gelijk te lezen.

Ken jij Little women/ Onder moeders vleugels?