Boekrecensie | Ik zocht Allah en vond Jezus – Nabeel Qureshi

Sinds ik bij Uitgeverij Kok aan het stagelopen ben, heb ik kennis gemaakt met heel veel nieuwe boeken en auteurs. Zo ook het boek Ik zocht Allah en vond Jezus van Nabeel Qureshi. Ik wilde het boek graag lezen en ontdekte dat het boek op Kobo Plus stond dus dat lezen was niet zo moeilijk! Twee dagen later begon ik in het boek en 5 dagen later was het uit. Vandaag deel ik mijn mening over dit boek!

Over dit boek

De uit Pakistan afkomstige Nabeel Qureshi vertelt in Ik zocht Allah en vond Jezus het verhaal van zijn bekering tot het christendom. Hij groeit op in een islamitisch gezin en kent de Koran uit zijn hoofd. Maar op de universiteit slaat de twijfel toe als hij in aanraking komt met het evangelie van Jezus. Dromen, vrienden en veel studie overtuigen hem meer en meer van de historiciteit van Jezus. Dit boek biedt diepe inzichten in de islam en in de innerlijke strijd van een moslim die zoekt naar de waarheid en in conflict komt met zijn familie.

Mijn mening

Allereerst, ik ben een fanatiek fictie-lezer, en meestal duurt het een stuk langer voordat ik een non-fictieboek uit heb. Dus verwachtte ik dat ik over dit boek wel een tijdje zou doen en er een “normaal” boek naast zou lezen. Niets was minder waar, want toen ik eenmaal in het boek begon wilde ik het eigenlijk niet meer wegleggen.

Op bladzijde 1 maak je kennis met de auteur en tevens de persoon waar dit boek over gaat, Nabeel Qureshi. Hij vertelt hoe hij opgevoed wordt en door het boek heen wordt hij ouder. Zijn gehele leven is doordrongen van de Islam en de Pakistaanse cultuur. En dat vond ik een van de meest interessante dingen van dit boek. Ik heb door dit boek heel veel geleerd over de islam en hoe deze mensen geloven. Hun beeld op de wereld, hoe zij opgroeien en waar zij eigenlijk in geloven.

Op een gegeven moment in zijn leven maakt Nabeel kennis met David Wood, een christen.  En hoewel Naqueel vaker kennis maakte met christenen, die hem ook vragen stelde over zijn geloof, was er niemand als David die een veel diepere laag raakte en echt met hem in debat gaat over de Islam en het Christendom. David laat het geloof van Naqueel letterlijk op zijn grondvesten schudden en uiteindelijk gaat zijn geloof in de Islam en de Koran compleet onderuit. Je wordt in deze zoektocht met al zijn vragen meegenomen.

Naast dat dit boek me veel geleerd heeft over de Islam en de Koran leerde ik de Bijbel ook op een hele andere manier kennen. Omdat ik opgegroeid ben met de bijbel is hij vertrouwt en “ken” ik gewoon de verhalen. Maar tijdens het lezen van het boek heb ik regelmatig even mijn bijbel erbij gepakt om te kijken hoe het er staat. En dat vind ik heel bijzonder en geeft een extra dimensie in mijn geloof.

Ben ik nu klaar om mijn geloof te getuigen tegenover moslims? Nee, maar dat is ook niet de bedoeling van dit boek. Maar het boek heeft wel voor nieuwe inzichten gezorgd en daar ben ik al heel blij mee!

Dit is absoluut een boek die ik nog een keer op mijn gemak zou willen lezen en op mijn boekenplank zou willen hebben staan!

Mijn waardering: *****