Boekreview | Aan de andere kant van de bergen – Elizabeth Musser

Laatst las ik een boek wat zo ontzettend mooi was, me raakte en me ook nog eens aan het denken zette. Dus vandaag een boek review van het boek Aan de andere kant van de bergen van Elizabeth Musser.

Als Bobbie Blake te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is, besluit ze met haar nichtje Tracie terug te gaan naar The Oasis, een vluchtelingencentrum in Oostenrijk waar ze jaren geleden heeft gewerkt.
Terug op de plek waar zo veel herinneringen liggen, worden Bobbie en Tracie direct gegrepen door de nood van de vluchtelingen en met name door het verhaal van de Iraanse Hamid. Het dochtertje van Hamid is betrapt met een bijbel in haar bezit en sindsdien loopt het hele gezin gevaar. Kan een netwerk van hulpverleners het gezin op tijd in veiligheid brengen? En ten koste van wat?

Bobbie Blake heeft jaren in Oostenrijk gewerkt maar als haar zwager overlijdt keert ze terug naar Amerika om haar zus te helpen. Nu ze ongeneeslijk ziek is vertrekt ze weer naar Europa en het vluchtelingencentrum in Oostenrijk. Het is tijd voor haar om haar verleden af te sluiten en vrede te zoeken. Samen met haar nichtje Tracie gaat ze weer helemaal op in het leven in het centrum. Daar horen ze van het verhaal van Hamid en ze zetten alles op alles om het gezin te redden.

In het boek maak je kennis met een groot aantal personages die elk een eigen verhaal te vertellen hebben en ook hun eigen verhaallijn in het boek hebben en allemaal uitkomen bij de Oase, het vluchtelingencentrum in Traiskirchen, Oostenrijk. In dat centrum wordt hulp geboden aan de vluchtelingen die in Oostenrijk aankomen. Ze worden geholpen bij het invullen van papieren maar het is ook gewoon een ontmoetingscentrum. In het geheim worden er ook bijbelstudies gehouden.

In het boek staat het geloof echt centraal. Er veranderen levens, wordt veel gebeden en er is een groot vertrouwen in God. Het ongeloof en de sceptische houding van twee personages geven een goede balans in het boek en maakt het boek ook een stuk realistischer.

Tijdens het lezen van dit boek werd ik echt geraakt door het werk wat er gedaan wordt onder vluchtelingen bij De Oase. Het centrum bestaat trouwens ook echt en je kan er zelfs vrijwilligerswerk doen. Ook wordt er in het boek het werk van Transworld Radio genoemd want op die manieren krijgen veel mensen het evangelie te horen.

Ik had nooit echt nagedacht over het werk wat gedaan wordt onder vluchtelingen maar ik ben me er nu een stuk bewuster van geworden en me ook echt gaan afvragen wat ik kan betekenen. Het heeft me echt stil gezet bij het leed in deze wereld. En dat is echt wat dit boek met je doet als je hem gaat lezen!