Boekreview | Hygge, de Deense kunst van het leven – Meik Wiking

Ergens eind november zag ik dit boek overal voorbij komen. Ik was erg nieuwsgierig en op een maandagochtend kocht ik op Utrecht Centraal The little book of Hygge van Meik Wiking. Nu een paar maanden later heb ik het uit en ga ik voor jullie reviewen!

Denemarken staat bekend om het gelukkigste land van de wereld. En dat komt door maar een ding: hygge. Hygge is het Deense gezelligheid. En toch eigenlijk ook weer niet, want het gaat bij de Denen nog een stukje dieper. Het is een lifestyle die de hele wereld lijkt te veroveren.

Wat zit er in Hygge?

  • Atmosfeer, Denen branden altijd en overal kaarsjes. Wij Nederlanders branden vooral in huis kaarsen maar de Denen hebben ze overal staan, in klaslokalen, op kantoren.
  • Aanwezigheid: als je samen met anderen bent heb dan ben je volledig aanwezig. Dat betekent telefoon uit en weg. Daar kan ik nog wat van leren!
  • Genieten: Denen houden van lekker eten en dan vooral tussendoortjes. Hygge kan niet zonder een stukje taart.
  • Gelijkheid: Er is een sterk “wij” gevoel in plaats van het “ik” gevoel.
  • Dankbaarheid: Je bent echt aanwezig en neemt het helemaal in je op en bent er dankbaar voor.
  • Harmonie: alles gaat gemoedelijk en rustig. Je hoeft je niet te bewijzen.
  • Comfort: Hygge draait om comfort. Dekentjes, kussentjes, warme sokken en een trui. Ultiem genieten.
  • Wapenstilstand: alleen maar fijne gespreksonderwerpen. Geen onderwerpen waar meningsverschillen en ruzies uit voort kunnen komen. De politiek laat je even thuis.
  • Samen zijn: Het gaat om het bouwen van een relatie. Herinneringen ophalen maar ook nieuwe herinneringen maken.
  • Schuilplaats: Het is hier veilig en rustig.

hygge, boekreview, denemarken, boek

Hygge is vaak in samenzijn met mensen maar kan ook heel goed in je eentje. En het is belangrijk dat bovenstaande aspecten aanwezig zijn in het moment. Maar ook als er eentje ontbreekt kan er alsnog Hygge zijn.

Het boek

Het boek legt je helemaal uit wat Hygge is en gaat in op elk aspect. Meik geeft je tips en voorbeelden. Het boek staat vol met prachtige foto’s en is mooi vormgeven. Een van de dingen waar ik ook voor ben gevallen. Want ik hou van een prachtig vormgegeven boek. Het straalt Deens uit en het lezen van dit boek gaf mij een fijn gevoel.

Je zou denken dat Hygge vooral in de winter aanwezig is, maar niets is minder waar. Het is ook heel goed in de zomer aanwezig. Er is een heel hoofdstuk hoe je Hygge kunt krijgen in de zomer.

Ik vond het boek heerlijk om te lezen en heb er zeker wat dingen van opgepikt. In de winter ben ik nog wel eens geneigd om somber te zijn maar dit boek laat zien hoe je dat om kan draaien en hoe je de winter juist fijn kan maken. Het boek staat vol prachtige illustraties en foto’s en er staan zelfs recepten in. Een fijn, klein boek die je snel uit hebt!