Boekreview | Theofilus – Randy Singer

Vorige week begon ik in een boek waarbij ik eigenlijk heen hoge verwachtingen had. Uiteindelijk las ik het boek van bijna 500 pagina’s uit in 3,5 dag en heb ik echt genoten van het boek. Ik heb het over het boek Theofilus van Randy Singer. En omdat hij zo goed beviel dacht ik, ik schrijf er een boekreview over. Dus die krijgen jullie vandaag van me. 

Hij tartte keizers en stierf als martelaarHet is het 18e regeringsjaar van keizer Tiberius. Theofilus, een ambitieuze jonge Romein, staat aan het begin van zijn juridische carrière. Als pasbenoemd assistent van Pontius Pilatus is hij getuige van het proces tegen Jezus, en geschokt moet hij constateren dat er behalve waarheidsvinding nog vele andere belangen spelen. Hij geeft Pilatus een advies dat hij zijn leven lang diep betreurt. En zo sterft een onschuldige Jood de ergst denkbare dood: een Romeinse kruisiging. Terug in Rome ervaart Theofilus dat het recht ook daar niet altijd zijn loop heeft. De prijs die hij als strafpleiter betaalt om te laveren tussen intriges, verraad en machtswellust is hoog: het brengt de vrouw die hij liefheeft, en ook hemzelf, in levensgevaar.Dan meldt zich een cliënt die de herinneringen aan het proces tegen Jezus weer oprakelt – zijn naam is Paulus. Theofilus besluit hem te verdedigen voor Nero’s gerechtshof. Zal het hem tegenover deze beruchte keizer lukken een verdediging op te bouwen die een onschuldig mens wél van de dood kan redden?

Eerst even een opheldering. Want het is een bijbelse roman maar bij de naam Theofilus gaat misschien niet direct een lampje branden. Bij mij in elk geval niet. Na zijn naam in te hebben getypt in de bijbelapp op mijn telefoon kwam ik er achter dat de bijbelboeken Lucas en Handelingen aan hem zijn geschreven. Er wordt verder niks over hem vermeld in de bijbel en Randy Singer geeft met dit boek een mogelijke beschrijving van deze man. Zeker weten doen we het natuurlijk nooit maar het is een mooi verhaal en er zit zeker een mogelijkheid in dat het echt zo is gegaan.

Het boek neemt je mee in diverse leeftijden van Theofilus. Het begint op de leeftijd van 14 jaar op het moment dat hij op school zit en leert over de kruisigingen. Het kruis en de kruisigingen van die tijd spelen het hele boek een rol en gaan mee tot het einde van het verhaal. Je maakt verschillende stappen in het leven van Theofilus en alle gebeurtenissen in die tijd. Het gaat over de kruisiging van Jezus, waar hij een rol bij speelt en als hij weer terug naar Rome gaat en daar een leven opbouwt.

Je maakt kennis met diverse romeinse keizers van die tijd en krijgt op die manier een beetje geschiedenisles over die tijd. Sowieso dus leuk om het boek te lezen als je van geschiedenis houdt. Verder maken we kennis met Paulus en Lucas op het moment dat Paulus in Rome woont en bij Keizer Nero voor moet komen. Theofilus is een advocaat en helpt bij de rechtszitting. Theofilus is een groot gelovige in de romeinse goden maar door Paulus komt hij ook in aanraking met het Christelijk geloof.

Het boek staat vol geschiedenisfeitjes en namen wat ik ontzettend leuk vond om te lezen. De namen maakte het af en toe wel lastig omdat het er best wel veel zijn, maar veel van de namen zijn opgenomen in een namenlijst die je voorin het boek kan vinden.

Als je een beetje interesse hebt in geschiedenis en de bijbel dan zal ik je zeker aanraden om aan dit boek te beginnen. Het boek leest ontzettend snel en ik kon hem ook echt niet wegleggen dus hoewel het boek dik lijkt heb je hem grote kans zo uit! I

Ga jij het boek lezen?

P.S. Heb jij nog boeken waarvan je denkt, he misschien vind je die wel leuk om te lezen, of van dat boek wil ik een review zien, laat me dat dan gerust weten want dan ga ik lekker lezen!