Brief aan Mirjam #10 | Goodreads & reading journal

Vorig jaar zijn Mirjam en ik begonnen met het schrijven van brieven aan elkaar. Dit jaar gaan we daar gewoon mee door. Een aantal weken geleden schreef Mirjam een brief aan mij en vandaag is het mijn beurt om een brief terug te schrijven.

Lieve Mirjam,

Wat was het weer een feestje om een brief van jou te lezen! Ik ben elke maand weer blij dat we hier mee zijn begonnen. Dat we beiden zo’n beetje dezelfde boeken op ons lijstje bijzonder boeken van 2020 hebben staan vind ik echt heel leuk. We hebben al zoveel dingen overeen en zelfs onze favoriete boeken komen nog overeen.

Heerlijk om te lezen dat je zo’n grote stapel boeken hebt gekocht. Dat wist ik natuurlijk al wel maar het om het dan toch nog eens te zien waar je allemaal boeken hebt gekocht dan kan ik alleen maar een hele grote stapel boeken voor mij zien. Ik heb het zelf ook gedaan en dat gevoel dat er een hele grote stapel ongelezen, nieuwe boeken op je ligt te wachten is heel fijn. En inderdaad dat kiezen dan welk boek je als eerste gaat lezen dat is heel lastig. Ik zou ze het liefste allemaal achter elkaar lezen, maar wil er ook nog wel graag een paar bewaren voor de komende maanden.

Een mooi lijstje met boeken waar je nieuwsgierig naar bent voor dit jaar! Dat van die biografie en het boek van Barack Obama klinkt wel als een flinke uitdaging. Ik kan mij goed voorstellen dat dat je leestempo behoorlijk inperkt en dat wil je dit jaar natuurlijk liever niet. Ik ben daar ook altijd heel bang voor als ik een heel dik boek zie. Ik hoop trouwens dat de boeken van je lijstje voldoen aan je verwachtingen!

En dan Goodreads, dit jaar gebruik ik het voor het derde jaar om mijn gelezen boeken bij te houden. En weet je, ik heb eigenlijk nog steeds geen idee of ik er echt heel blij mee ben. Ik vind het een heel handig middel om mijn gelezen boeken in bij te houden, snel sterren te geven en vooral ook om nieuwe boeken te vinden. Maar af en toe vind ik het ook heel irritant. Ik vergeet wel eens in te vullen dat ik een boek heb uitgelezen en ondertussen met een nieuw boek ben begonnen. Maar ik heb mij ook wel eens laten leiden door de recensies van anderen die vertelde dat een boek fantastisch was wat ik vervolgens helemaal niet leuk vond. Maar ook wel eens andersom, wat jij ook zegt. Dat ik een boek echt fantastisch vind en andere mensen het boek helemaal aan het afkraken zijn. Dat vind ik altijd heel jammer want dan wordt er toch een soort ballon doorgeprikt.

Maar is Goodreads echt noodzakelijk? Nee hoor dat denk ik niet. Ik vind het vooral handig om mijn leesdoel in de gaten te houden en te zien of ik een beetje op de goede weg zit met mijn aantal gelezen boeken. Maar verder heeft het denk ik voor mij niet zo heel veel extra toevoegingen. Ik denk dat ik liever een reading journal bij zou houden. En dat was dan ook direct mijn vraag aan jou. Jij houdt een reading journal bij en eigenlijk vind ik dat best wel interessant. Ik heb in mijn bujo voor 2021 heel veel pagina’s gemaakt rondom lezen en vind dat echt heel leuk om bij te houden. Nu had dat natuurlijk ook heel leuk geweest in een aparte journal. Ik denk er nu over na om er met eentje te beginnen, maar ben nog een beetje op zoek naar tips en extra dingen om dan bij te houden in een journal. En wordt het niet een beetje veel? Goodreads en een reading journal? Wat vind jij?

Dan mijn leestip voor jou! Dan ga ik voor het non-fictieboek wat ik op het moment aan het luisteren ben, Garden city van John Mark Comer. Het boek stond tot mijn grote vreugde op Kobo Plus Luisteren en vanaf bladzijde 1 werd ik er zo door bemoedigd dat ik direct het fysieke boek heb besteld (dat er overigens nog steeds niet is). Het gaat over roeping maar ook wat hoe wij ons werk zien en doen en wat God daar van vindt. Maar ook hoe we naast ons werk zijn gemaakt om te rusten en hoe we die in een tijd waar geen rust kunnen invullen. Ik heb er echt heel veel van geleerd en ben veel aan het nadenken hoe ik het ga toepassen.

Ik hoop dat je het weer leuk vond om mijn brief te lezen en ik kijk uit naar jouw reactie!

Liefs, Anna Laura

Leg jij vast welke boeken je leest/hebt gelezen? Zo ja, hoe doe je dat?