Brief aan Mirjam #3 | Boekcovers & hoe kies je een boek

Twee weken geleden schreef Mirjam een brief aan mij en vandaag is het tijd voor mijn reactie op haar brief. Brief nummer 3 alweer, de tijd gaat hard.

Lieve Mirjam,

Wat een heerlijke brief had je weer geschreven, ik kijk er elke maand weer naar uit om jouw brief te lezen. Ik weet dat we elkaar elke week wel spreken maar zo’n brief voelt toch wel speciaal.

Goed om te horen dat je een systeem hebt gevonden voor het herlezen! Door jouw enthousiasme over herlezen ben ik op het moment wat meer aan het herlezen en dat vind ik stiekem helemaal niet erg. Zolang er maar genoeg balans zit tussen “nieuwe” boeken en boeken die ik herlees.

Leuk om te lezen hoe jij het doet met Engelse en Nederlandse boeken. Ik snap ook heel goed wat je bedoelt. Mijn enige optie voor het kopen van fysieke boeken is op het moment alleen voor Engelse boeken dus mijn collectie Engelse boeken begint gestaag te groeien. Tot vorig jaar las ik een stuk minder engels omdat het mij veel te veel tijd kostte, maar ik merk echt dat hoe meer engels ik lees mijn leestempo in het engels ook behoorlijk aan het versnellen is. Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn als ik eenmaal weer terug in Nederland ben. Volgens mij moet ik net als jij dan ook gewoon een aantal keer op een jaar naar Engeland toe om mijn boekenkast weer bij te vullen.

Je vroeg me hoe belangrijk ik een mooie cover vind. Nou dat vind ik eigenlijk best wel belangrijk. Soms kies namelijk boeken uit alleen al voor de cover. Ik moet bijvoorbeeld denken aan mijn lievelingsboek De leesclub aan het einde van de wereld die nam ik mee uit de bieb vooral vanwege de cover! Ik moet ook denken aan de boeken van Katherine Reay. De covers van haar boeken vind ik echt prachtig en op de een of andere manier zorgt dat er voor dat ik veel meer nieuwsgierig ben naar een boek. Voor mijn gevoel staat een mooie cover voor een kwalitatief goed boek en een boek wat plezierig is. Natuurlijk is dat niet zo, maar een minder mooie cover kan er toch echt wel eens voor zorgen dat ik veel langer twijfel over een boek. Als een mooie cover mij niet kan overhalen dan is het echt aan de flaptekst om mij alsnog over te halen om een boek te lezen! Dit geldt overigens vooral voor boeken waarvan ik de auteur niet ken. Als ik een auteur al ken dan hecht ik veel minder waarde aan het uiterlijk van de cover.

Ik ben nu wel heel erg benieuwd hoe jij je boeken uitkiest! Wat vind je belangrijk? Het uiterlijk van de cover, een titel of kies je echt op basis van de flaptekst?

Bedankt voor je boekentips, ze gaan op mijn lijstje! Mijn boekentip voor jou deze keer is het boek Het lied van de feniks. Het is al weer even geleden dat ik het boek heb gelezen, maar ik kan me het boek nog steeds heel goed herinneren en vond het echt een prachtig boek.

Liefs, Anna Laura