Brief aan Mirjam #6 Namen en boek of film

Elke maand schrijven Mirjam en ik brieven aan elkaar via onze blogs. Deze brieven staan vol booknerdtalk want als er een onderwerp is waar we heel goed over kunnen kletsen dan is het wel daarover. Twee weken geleden schreef Mirjam mij een brief en vandaag is het mijn beurt om terug te schrijven.

Lieve Mirjam,

Wat een heerlijke brief! Ik word nog steeds elke keer heel vrolijk als ik nadenk over de laatste keer dat we elkaar zagen. Echt heerlijk om eindeloos te kletsen over van alles nog wat.

Bedankt voor je tips voor het lezen van non-fictie. Bij mij gaat het echt altijd een beetje in periodes. Ik heb een tijdje gehad dat ik trouw was in het dagelijks lezen van een hoofdstuk maar op een of andere manier lukt dat heel vaak gewoon niet. Ik moet denk ik snel maar weer eens een non-fictie boek kiezen en er in beginnen. Aantekeningen maken tijdens het lezen van non-fictie vind ik ook echt een goed idee. Dan heb je altijd iets om weer terug te lezen!

Toen ik je stukje las over namen ben ik het direct gaan checken. Want eerlijk is eerlijk, ik heb daar eigenlijk nooit echt heel veel aandacht aan gegeven. Grappig trouwens. Echte engelse namen als bijvoorbeeld James lees ik op zijn engels. Maar namen die wij in Nederland kennen lees ik dan toch al snel wel op zijn Nederlands (in een Nederlands boek). Dat gaat denk ik gewoon zo automatisch omdat je hoofd helemaal staat ingesteld op Nederlands. Als ik het boek in het Engels lees dan gaan alle namen echt op het engels. Heel grappig hoe je hoofd werkt. Ik ben wel benieuwd hoe het bij jou is!

Maar dat is niet mijn enige vraag. Ik ben namelijk heel erg benieuwd naar jouw mening over boeken en boekverfilmingen. We hebben samen bijvoorbeeld The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society gelezen en gekeken en die bevielen beide super goed. Maar we weten allebei dat dat niet altijd zo is. Dus ik ben wel benieuwd hoe jij het eigenlijk doet. Als er een boekverfilming is, lees je dan eerst het boek voordat je de film leest of vind je het ook niet erg om eerst de film te kijken en dan het boek achteraf te lezen. En kijk je ook wel eens een boekverfilming bewust niet omdat je het boek zo goed vond dat je bang bent dat alles gewoon niet mer voor jou klopt en dat je heel erg teleurgesteld raakt?

Mijn boekentip deze maand voor jou is het boek The name I call myself (Nederlandse titel: Noem mij bij mijn naam) van Beth Moran. De engelse versie staat op Kobo, de Nederlandse titel is alleen fysiek beschikbaar. Ik vond dit boek zo ontzettend tof! De cover ziet er heel erg zoetsappig uit maar dat is het verhaal echt helemaal niet en ik vind het echt een aanrader om te lezen.

Ik kijk nu al uit naar jouw brief!

Liefs, Anna Laura

P.S Vraagje voor mijn lezers: wat vind jij van boekverfilmingen. Lees je eerst het boek voordat je de film kijkt of kijk je een verfilming sowieso niet omdat je ban dat het helemaal niet klopt met het plaatje in jouw hoofd?