Brief aan Mirjam #7 Klassiekers en je favoriete tijdsperk

Maandelijks schrijven Mirjam en ik elkaar brieven via onze blogs. Zo krijg je een beetje een beeld van onze gesprekken als we bij elkaar zijn. Een paar weken geleden schreef Mirjam een brief aan mij. Nu is het deze aan mij om een brief terug te schrijven. Lees je mee?

Lieve Mirjam,

Dank je wel weer voor je fijne brief. Ik ging deze brief schrijven en was echt verbaasd dat dit alweer brief 7 is aan jou. De tijd gaat echt heel snel! Maar ik blijf het echt heel erg leuk om dit zo te doen.

Ik ben net als jij, ik probeer het liefste eerst het boek te lezen voordat ik de film kijk. Bij een paar films is er wel eens een uitzondering geweest want dan wist ik bijvoorbeeld niet dat er ook een boek van was. Bij De Kronieken van Narnia heb ik ook eerst de films gelezen en ben ik nu pas de boeken aan het lezen. En hoewel de films af en toe echt heel erg anders zijn dan de boeken ben ik wel blij dat ik de films al gezien heb want zo snapte ik de boeken wel echt een stuk beter.

En dan de klassiekers. Ja, wat zou ik daar eens over zeggen. Ik ging voor mezelf eens even na wat ik nu eigenlijk al heb gelezen aan klassiekers en dat is eigenlijk bedroevend weinig. Als ik het goed zeg, dan heb ik maar 3 echte klassiekers gelezen. Ik heb Pride & prejudice, Little women, en To kill a mockingbird. Ik heb nog wel meer boeken gelezen die er echt uitsprongen n die voor altijd speciaal zijn voor de boekenwereld maar om die nu echt klassiekers te noemen? Wanneer is een boek nu ook echt eigenlijk een klassieker? Maar goed, het is gewoon echt een genre waar ik niet zo heel veel plezier uithaal. Ik zou nog wel graag een paar boeken van de klassieke dames willen lezen (Emily Bronte, Charlotte Bronte en Jane Austen)

Weet je wat ik lastig vind aan klassiekers? Ik zou ze het liefste in hun originele taal willen lezen, maar dat is zo vaak heel oud engels wat er dan vervolgens voor zorgt dat ik regelmatig de draad er van kwijt ben en dat het dan ontzettend lang duurt voordat ik eindelijk door zo’n boek ben. En net als jij beland ik dan in een leesdip. Maar goed, wellicht is het dan dus handig om eerst de film te bekijken voordat ik het boek lees.

En natuurlijk nog mijn favoriete klassieker. Ik heb er maar 3 gelezen dus een favoriet kiezen vind ik een beetje lastig. Jij had al goed geraden dat het Little women was. Ik vind dat boek (en de film) echt zo tof. Echt een boek voor een fijne herfstdag en waar je helemaal in kan verdwijnen. To kill a mockingbird vond ik ook heel tof! Echt een heel ander soort boek en ligt qua tijd ook wat dichter bij het heden maar ik vond het echt een heel goed boek!

Als we het dan toch over de tijd hebben waarin een boek geschreven is dan ben ik wel benieuwd naar welk tijdsperk jouw favoriet is. Over welk tijdsperk lees je het liefst? Het heden of rondom de oorlogen of wellicht nog voor 1900?

En dan nog een boekentip. Ik ging eens even mijn lijstje met gelezen boeken van de afgelopen tijd na en ontdekte nog een boekentip voor je. Je leest volgens mij ook de boeken van Elizabeth Musser. Ik ben op het moment bezig met de Algerije serie en vind die serie echt fantastisch! Van de week heb ik deel 2 uitgelezen en deel 3 staat voor november op de planning. Ze staan op Kobo plus dus je kan zo beginnen. Deel 1 is Twee werelden.

Ik ben nu alweer benieuwd naar jouw reactie op mijn brief!

Liefs, Anna Laura

Voor de lezers: welk tijdsperk lees jij het liefst? Of heb je misschien helemaal geen voorkeur?