Brief aan Mirjam #8 Favoriete boeken & maatschappelijke boeken

Maandelijks schrijven Mirjam en ik brieven aan elkaar via onze blogs. Is dit je eerste brief die je leest? Check dan even dit overzichtje met al mijn brieven aan Mirjam. Mirjam schreef een paar weken geleden deze brief aan mij en vandaag is het weer mijn beurt.

Lieve Mirjam,

Ik ben blij dat je ondertussen weer zo goed als bent opgeknapt en dat we elkaar weer gezien hebben. Ik geniet altijd zo van onze momenten samen in het echt, maar ook online. Want als ik brieven aan jou schrijf dan lijkt het net of ik in het echt tegen je aan het praten bent.

Lastig blijft dat toch he, klassiekers. Ik houd ook niet echt van dat sfeertje wat er bij hangt. En omdat het als klassiekers gezien worden vind het ook altijd lastig om mijn mening te geven als deze niet overeenkomt met wat andere mensen er van vinden. Toch hoop ik in 2021 wel twee klassiekers te lezen gewoon omdat ik het toch wil blijven proberen.

Wat je zegt over oorlogsromans dat herken ik wel! Het is denk ik ook wel een van mijn favoriete tijdsperken. Vooral ook omdat elke auteur zijn eigen draai er wel in vindt je en het dus ook steeds verschillende boeken blijven. En inderdaad is het een goede manier om er over na te blijven denken en ons leven in perspectief te zetten.

En dan je vraag of je een reden moet hebben waarom een boek favoriet is. Volgens mij niet. Jij hebt van het verhaal genoten, de personages en je bent gewoon heel enthousiast over het boek. En volgens mij is dat de criteria voor een favoriet boek. Favoriete boeken zijn boeken die je wilt blijven herlezen zonder dat je ze zat wordt. En dat je niet meer kan zeggen dan dat je een boek heel mooi vindt dan is dat helemaal prima volgen mij. Volgens mij is het bij elk ding zo als je vraagt waarom iets favoriet is. Meestal kan je dat gewoon niet uitleggen. En waarom zou je? Het is jouw mening en niet iedereen hoeft het daar mee eens te zijn. Hopelijk heb je hier iets aan!

De vorige keer vroeg ik naar je favoriete tijdsperk. Nu ben ik vooral benieuwd wat je eigenlijk vindt van maatschappelijk relevante boeken. Je snapt vast wel wat voor boeken ik bedoel. Boeken als The hate u give en American dirt. Bieden deze boeken echt meerwaarde op bepaalde situaties of is het interssant om te lezen maar meer niet? Ik ben wel benieuwd naar jouw mening hier over!

Dit keer heb ik niet echt een boekentip voor je. Ik heb iets minder gelezen de afgelopen weken en omdat we elkaar ook nog eens gezien hebben deze week weet ik even niet welk boek ik je moet aanraden. Ik ga er in elk geval vast over nadenken voor december!

Liefs, Anna Laura

Voor de lezers: ik ben wel benieuwd wat jij vind van maatschappelijk relevante boeken. Zijn ze belangrijk of kunnen we ook zonder ze?