Brief aan Mirjam #9 favoriete boeken van 2020 en vooruit kijken naar 2021

Maandelijks schrijven Mirjam en ik brieven aan elkaar over boeken, want daar kletsen we het liefste over. Vorige week schreef Mirjam deze brief aan mij en vandaag schrijf ik haar terug.

Lieve Mirjam,

De laatste brief van het jaar alweer! Ik kan me nog zo goed herinneren toen we dit aan het uitwerken waren. Ik vind het ook nog steeds heel leuk dat we hier aan zijn begonnen.

Ik ben het helemaal met je eens als het gaat over maatschappelijke boeken. Ik merk dat zulke boeken heel erg helpen bij mijn beeldvorming over bepaalde onderwerpen en dat ik er ook veel van leer. Ik heb dit jaar best wel wat boeken gelezen die paste bij onderwerpen die op dat moment speelde en ik wil dat ook blijven doen. Ik vind het belangrijk dat ik blijf leren over onderwerpen en ik vind ook echt dat fictie daar goed bij kan helpen. Natuurlijk moet je wel opletten dat het niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid, maar het is wel een laagdrempelige manier om er mee bezig te zijn. En net als jou laat het me ook echt met andere ogen naar bepaalde onderwerpen kijken.

Je vroeg me naar de boeken die veel indruk hebben gemaakt dit jaar. American dirt, Something to live for, Half a world away, en The name I call myself zijn een paar boeken van het lijstje met boeken die heel veel indruk op mij gemaakt hebben. Als ik denk aan de boeken die ik heb gelezen dit jar dan staan deze echt wel bovenaan mijn lijstje.

En dan vroeg je me ook nog van welk boek ik een mooie les heb geleerd. Daar moest ik even nadenken maar ik denk dat dat toch The name I call myself is. Ik vond dat boek zo ontzettend mooi en vooral ook hoe de hoofdpersonage zich ontwikkelde. Door het boek heen leert ze steeds meer voor zichzelf te kiezen, van zichzelf te houden en de mening van anderen wordt steeds wat minder belangrijk. En daar kan ik nog wel wat van leren!

Nu we het over mijn favoriete boeken van 2020 hebben gehad ben ik wel benieuwd naar welke boeken jij uitkijkt in het nieuwe jaar. Heb je een lijstje met boeken die je sowieso wilt gaan lezen komend jaar? Ik weet natuurlijk dat je 365 boeken wilt gaan lezen en ik ben wel benieuwd naar je gameplan en welke boeken je echt gaat lezen!

Bedankt voor je boekentip, ik ben nu echt heel erg benieuwd naar de boeken van Susan May Warren. Mijn boekentip voor jou deze maand is Een onmogelijke keuze van Clare Mackintosh. Het is een heel intens boek maar wel heel mooi! Hij staat trouwens op Kobo plus!

Veel leesplezier de komende dagen, maar volgens mij moet dat helemaal goed komen!

Liefs, Anna Laura

Voor de lezers: heb jij bepaalde boeken die je het aankomende jaar sowieso wilt lezen?