Favoriete boeken 2019

Het is het einde van het jaar en omdat ik nog steeds veel over boeken schrijf dacht ik dat het ook wel leuk was om met jullie mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar te delen. Dus ben ik Goodreads en mijn blog in gedoken op zoek naar mijn favoriete boeken.

Ik typ dit (uiteraard) in Engeland dus had helaas geen toegang tot mijn boekenkast om een aantal boeken op de foto te zetten, maar ik heb ook veel gelezen op mijn ereader het afgelopen jaar en die was mooi neutraal. Veel van de boeken die ik heb gelezen zijn ondertussen beschikbaar op Kobo plus dus mocht je benieuwd zijn naar de boeken dan is het zeker een aanrader om daar eens tussen te zoeken. Oh ja in totaal heb ik dit jaar 85 boeken gelezen. Ik ben best blij met dat aantal. Op het begin van het jaar had ik mezelf een doel van 100 boeken gegeven maar dat heb ik helaas niet gered. Niet zo gek ook natuurlijk. Want ja, ik was aan het afstuderen en ben ook nog eens verhuisd. Maar daar komt ik volgende week op terug.

Dit waren mijn 10 favoriete boeken van het afgelopen jaar (in willekeurige volgorde):

  1. De leesclub aan het einde van de wereld | Sophie Green // Oorspronkelijk nam ik het boek uit de bibliotheek mee vanwege de cover. Daar was ik namelijk zo verliefd op geworden dat ik super nieuwsgierig was geworden naar het verhaal. Het verhaal zelf deed me denken aan mijn vriendschap met Mirjam en het was een heel fijn boek om in te duiken en pas boven water te komen toen het boek uit was. Het boek staat nog steeds op mijn lijstje om te kopen en hij staat ook op mijn lijstje om volgend jaar te herlezen. Gewoon omdat het zo’n fijn boek was.
  2. Als je het licht niet kunt zien |Anthony Doerr // Dit boek had ik aangeraden gekregen van Mirjam en tijdens een van onze bezoekjes aan een tweedehands boekenwinkeltje kocht ik het boek. Lange tijd stond het boek in de kast maar in september ben ik hem toch maar gaan lezen omdat ik hem niet ongelezen in de kast wilde laten staan terwijl ik wegging. Het boek las ontzettend snel, mede dankzij de korte hoofdstukken. Ook wordt het verhaal verteld vanuit twee verschillende personages die elkaar heel mooi aanvullen. Als je van historie houdt met vooral een liefde voor oorlog dan is dit boek zeker aan te raden.
  3. Cranberryzomer | Irene Hannon // Ik las dit boek midden in de zomer en het was ook een perfect boek om te lezen in de zomer. In augustus beloofde ik een recensie en dat heb ik nog steeds niet gedaan. Gelukkig heb ik wel foto’s van het boek dus ik hoop alsnog snel een recensie over dit boek te schrijven aangezien deel 2 ondertussen ook is verschenen!
  4. Fataal bewijs | Rachel Dylan // Rachel Dylan was voor mij een compleet nieuwe auteur maar wel een fijne verrassing. Haar boeken liggen een beetje in het straatje van Dee Henderson. En aangezien dat een van mijn favoriete auteurs is passen haar boeken heel goed bij mij. Ondertussen is deel 2 verschenen in Nederland van deze serie en hoop ik die snel te kunnen lezen.
  5. Laura H | Thomas Rueb // Dit is het enige non-fictie boek in dit rijtje. Ik had me aan het begin van het jaar voorgenomen om elke maand een non-fictie boek te lezen maar dat is me helaas niet gelukt. Maar dit boek was wel een hele grote favoriet. Ik kwam het boek tegen in de bibliotheek en op dat moment zag ik veel van het boek voorbij komen op social media en besloot ik het boek mee te nemen. Een hele goede beslissing. Het gaf me eindelijk een beeld van IS en alles wat daarom heen gebeurd(e).
  6. De bijenhouder van Aleppo | Christy Lefteri // Ik weet nog dat ik best wel een tijdje over dit boek deed omdat ik niet zo goed in het verhaal kwam maar dat het verhaal me uiteindelijk zo erg greep dat ik niet meer kon stoppen. Een bijzonder boek rondom de vluchtelingenproblematiek.
  7. Het schooltje van Auschwitz | Mario Escobar // Een aantal van de boeken die ik heb gelezen het afgelopen jaar zijn toch geschreven rondom gebeurtenissen die ook daadwerkelijk er zijn (geweest). Zo ook dit boek. Het boek las als een trein en het kwam zeker mijn verwachtingen na.
  8. Joy | Patti Callahan // Ondertussen is het niet meer zo, maar toen ik dit boek las had ik eigenlijk nog nooit een boek van C.S. Lewis gelezen. Ik was wel eens in Onversneden christendom begonnen maar had het boek nooit uitgelezen. Dit was natuurlijk geen boek van C.S. Lewis himself maar het boek geeft wel een heel mooi inkijkje in wat waarschijnlijk zijn relatie is geweest met de vrouw van wie hij hield. Oh door dit boek wil ik heel graag een bezoek brengen aan Oxford. Gelukkig zit ik in Engeland en staat de stad dus op mijn lijstje om te bezoeken in een van de komende maanden!
  9. Hart op het spel | Becky Wade // Dit jaar was wel het jaar van nieuwe auteurs. Zo ook Becky Wade. Begin van het jaar las ik mijn eerste boek van haar en sindsdien ben ik dol op haar boeken. Een tikje onrealistisch soms maar oh zo fijn om te lezen. Haar boeken zijn van die boeken die je moet lezen als je een beetje in een leessleur zit en je er graag uit wilt komen. Ik ben dan ook super enthousiast dat aankomend voorjaar er weer een nieuw deel van deze serie in het Nederlands verschijnt.
  10. De zoete geur van appelcider | Joanne Bishof // Tijdens het opzoeken van dit boek op mijn blog kwam ik er achter dat ik jullie in februari heb beloofd dat ik een recensie over dit boek zou schrijven. Nu heb ik geen idee of ik ooit foto’s van dit boek heb gemaakt. Als dat zo is dan komt er volgend jaar zeker nog een recensie. Maar dit boek was ook zeker een van mijn favorieten. Het is een verhaal met vele lagen en daardoor super interessant. Ook van dit boek is er een nieuw deel verschenen in Nederland en kan ik echt niet wachten om die te lezen.

Ruim 1000 woorden verder staan al mijn favorieten van het afgelopen jaar op papier. Wat mij betreft een mooie afwisseling van onderwerpen. Ik kijk uit naar het nieuwe jaar en alle boeken die ik dan hoop te lezen. Begin januari staat er een blog op de planning met daarin mijn leeslijst voor het komende jaar.

Wat was jouw favoriete boek van 2019?