Fysiek boek of e-reader?

Fysieke boeken of een e-reader. Met de komst van de e-readers zijn er regelmatig discussies wat nu eigenlijk beter is. Sinds een paar jaar ben ik ook in het bezit van een e-reader ondanks mijn grote liefde voor fysieke boeken. Maar wat is nu eigenlijk beter? En is er eigenlijk wel eentje beter?

Als ik nadenk over fysieke boeken dan denk ik aan de geur van papier, de geur van inkt en het ritselen van de bladzijdes bij het omslaan. Ik denk aan boekenwinkels en bibliotheken vol met boeken waar ik eindeloos kan rondlopen. Ik denk aan avonden onder een deken op de bank met een grote mok thee. Ik denk ook aan vroeger, toen ik begon met lezen en niet meer kon stoppen met lezen.

Maar een paar jaar geleden kwam er een e-reader in mijn leven. Ik kocht er eentje omdat ik al een tijdje via een app op mijn telefoon aan het lezen was en ik dat eigenlijk alleen maar vervelend vond. En dus bestelde ik een e-reader. Want als ik aan e-readers denk, dan denk ik aan hoe makkelijk het is om hem in je tas te stoppen zonder dat deze super zwaar wordt. Dan denk ik aan vakantie en hoe ik toch veel boeken kan meenemen zonder al het extra gewicht.

Dat laatste is misschien wel een van de grootste redenen dat ik een e-reader heb. Hij kan makkelijk mee in mijn tas of koffer zonder al dat extra gewicht en zo heb ik altijd een stapel boeken bij me. Moet ik ergens wachten, mijn e-reader komt uit mijn tas en ik kan gewoon verder lezen waar ik gebleven was. Maar ook ‘s avonds laat in bed. Liggend zonder je in allerlei moeilijke bochten te wringen om je boek vast te houden. En met het de achtergrondverlichting kan ik ook nog eens mijn licht uit doen en lezen in het donker (mijn grootste droom vroeger).

Maar toch, toch lees ik nog steeds veel liever een fysiek boek. Ik hou van struinen door de boekwinkel en met heel veel liefde een nieuw boek uitkiezen. Of mijn tijd doorbrengen in de bibliotheek en op zoek gaan naar nieuwe auteurs. En zo langzaam mijn fysieke boekenkast steeds meer uit te breiden dat er op een gegeven moment geen boek meer in kan en er eigenlijk een nieuwe kast moet komen. Dat hoeft dan weer niet als je een e-reader hebt. Daar kunnen duizenden boeken op voordat het geheugen eindelijk vol is.

Ik denk dat er altijd een discussie zal blijven bestaan over het fysieke boek of de e-reader. Ik blijf beide lezen en gebruiken. Fysieke boeken vanwege nostalgie en het fijne gevoel. Mijn e-reader omdat het makkelijk is en licht om mee te nemen en mijn digitale boekenkast nog vol staat met ongelezen boeken.