Mijn allereerste ervaring met een audioboek

Eind maart nam ik een proefabonnement op Scribd, een abonnementsservice met ebooks en audioboeken. Niet omdat ik nog meer boeken kon gebruiken, want mijn TBR-lijst is lang genoeg maar omdat ik nieuwsgierig was en omdat ik er wellicht boeken op kon vinden die ik al heel lang wilde lezen maar nog niet te pakken had kunnen krijgen. In de app kwam ik een boek tegen wat ik al heel lang wilde lezen maar er was een “probleem”, het was een audioboek en daar had ik nog geen ervaring mee. Tot nu dus. Vandaag neem ik je mee in mijn ervaring met een audioboek.

In een zoektocht op de website van Scribd kwam ik de boeken van Little House on the Prairie tegen. Zowel in audioboek als in ebooks. Als kind waren dat mijn favoriete boeken en de laatste maanden was ik er juist over aan het nadenken dat ik ze wel weer een keertje zou willen herlezen. Toch kon ik ze maar niet terugvinden. Toen ik ze dus op Scribd tegenkwam sprong ik bijna een gat in de lucht, zo blij was ik dat ik ze had teruggevonden. Maar in plaats van ze te lezen bedacht ik me dat ik ze ging luisteren. En dus downloadde ik het eerste boek en begon met luisteren tijdens mijn wandelingen naar bijvoorbeeld school.

Direct de eerste keer dat ik luisterde merkte ik al dat ik het niet fijn vond. Ik kon me er niet concentreren en was al snel weer vergeten wat er werd verteld. Geen goede start dus. Ik besloot niet verder te luisteren. Een paar dagen later was ik bezig met het opruimen van mijn was en besloot het nog een keer te proberen. Nu met een non-fictieboek wat ik nog niet had gelezen maar al wel heel lang nieuwsgierig naar was.

Concentratie

Dit keer leek het beter te gaan. Wellicht omdat de auteur het boek zelf ook voorlas, wellicht omdat ik vooral goed wilde opletten omdat ik dit boek voor het eerst “las”. Ik merkte wel dat ik het wat langzaam vond gaan, maar al snel ontdekte ik dat je de snelheid kan aanpassen en dus veranderde ik die naar 1,2. Ik moest goed concentreren op wat er verteld werd maar ik vond het eigenlijk wel prettig.

De week erop begon ik met het maken van wandelingen en in plaats van muziek besloot ik mijn audioboek aan te zetten. Ik merkte dat ik het fijn vond. Ik had iets om me op te concentreren en ik combineerde twee dingen die ik fijn vind namelijk wandelen en een boek lezen. 4 wandelingen verder en mijn boek was uit.

Conclusie

Ik ben nog steeds eigenlijk aan het afwegen of ik het luisteren van een audioboek nu fijn vind. Aan de ene kant wel, want het is gemakkelijk met bijvoorbeeld wandelen of even wat dingen doen. Maar aan de andere kant vind ik het lastig hoeveel ik nu echt heb opgepikt van het boek. Ik heb wel wat dingen onthouden maar ik merk toch wel dat ik het verhaal minder heb opgeslagen dan wanneer ik het echt gelezen zou hebben.

Ik denk dat de persoon die het verhaal voorleest ook echt een belangrijke factor is. Ik ben later namelijk aan een ander boek begonnen maar dat vond ik minder prettig luisteren omdat ik de stem minder prettig vond en wellicht ook omdat het niet de auteur zelf was die het boek voorleest.

Zou ik dus nog een keer een audioboek luisteren? Ik weet het niet zo goed. Ik denk dat ik liever de woorden voor me zie en ze met mijn eigen ogen kan lezen in plaats van de woorden binnen te krijgen via mijn oren. Ik ben dus nog niet echt overtuigd van het hele fenomeen audioboeken.

Luister jij wel eens audioboeken? Zo ja, wat vind jij er fijn aan?