Mijn favoriete boeken van 2021

Het is misschien een beetje late kant, maar ik het leek me leuk om nog een overzicht te maken met mijn favoriete boeken van 2021. Dus ben ik mijn blog en Goodreads ingedoken op zoek naar mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar.

In 2021 las ik 126 boeken. 6 boeken meer dan mijn doel. Ik vind het verbazingwekkend dat ik zoveel boeken heb gelezen in het afgelopen jaar, gezien de drukte. Ik las veel verschillende genres en typen boeken en ik ben blij om te zien dat ik af en toe buiten mijn comfortzone ben gegaan met de boeken. Met het uitzoeken van mijn favoriete boeken kwam ik er wel achter dat er niet heel veel boeken zijn geweest die er echt uitsprongen en die ik als favoriet zou willen bestempelen. Toch heb ik er 10 weten te vinden die ik favoriet zou kunnen noemen. Of in elk geval zijn het boeken waarbij er veel bij mij is bijgebleven.

Dit waren mijn 10 favoriete boeken van het jaar (in willekeurige volgorde):

Ik hou je vast – Marina Folkers

Dit boek las ik in januari en was het laatste boek wat ik las van Marina Folkers. In 2020 had ik alle boeken van Marina Folkers gelezen en ik vind haar boeken echt fantastisch! Ik hou je vast sprak over een heftig onderwerp, maar ondanks dat was het toch ook een feelgood boek. Ik heb dit boek zelf ook in mijn kast staan en ik denk dat hij op mijn lijstje voor herlezen gaat.

Wat we verborgen houden – Erin Bartels

Dit boek heeft ontzettend veel met mij gedaan en heel lang was dit ook een boek die ik aan iedereen aanraadde. Als ik aan mijn boeken van 2021 denk, dan is dit ook een van de boeken die ver bovenaan staat. Het boek bevat drie verhaallijnen en dat lijkt veel, maar voor mij was het boek niet overweldigend. Sinds een tijdje staat het boek in mijn eigen boekenkast en daar ben ik blij om want ik kan mij goed voorstellen dat ik dit boek nog eens zal lezen.

The midnight library – Matt Haig

The midnight library was het allereerste boek wat ik van Matt Haig las. De hype is je waarschijnlijk ook niet ontgaan als je wat bookstagrammers volgt op Instagram, want hij kwam overal voorbij. Ondertussen is het boek ook in het Nederlands verschenen en dat is het zeker waard. Ik vond dit boek echt fantastisch. Ik ben geen sci-fi/fantasy lezer maar voor dit boek maakte ik graag een uitzondering. Sowieso is de cover prachtig en ook het verhaal is heel bijzonder! Ik vind dit boek nog steeds een hele grote aanrader.

Vang me op – Courtney Walsh

Auteurs als Deboray Raney en Irene Hannon zijn al een paar jaar groot favoriet. Courtney Wals staat sinds kort ook op dat lijstje. Vang me op is deel drie in de serie Harbor Pointe en is wat mij betreft de beste van de serie tot nu toe. Ik ben nog elke keer blij dat ik haar boeken een twee kans heb gegeven want anders had ik toch echt wat laten liggen. Het is typische feelgood maar wel fijne feelgood en met een boodschap!

Garden city – John Mark Comer

Ik las in 2021 voor mij doen best wel wat non-fictie. Dit boek steekt met kop en schouders boven alle gelezen non-fictie uit. Ik luisterde naar het boek in januari vorig jaar en ik heb ontzettend veel van het boek geleerd. Het boek heeft zoveel impact op mij gemaakt dat ik heb besloten het boek elk jaar in januari ga herlezen. Het zorgt voor een goede start van het jaar en laat me weer even nadenken over prioriteiten, werk, rust en roeping.

All the lonely people – Mike Gayle

Ik vind het nog steeds een gemis dat de boeken van Mike Gayle niet worden vertaald hier in Nederland. Ik vind zijn boeken geweldig en dat was met All the lonely people niet anders. Mike benoemt meerdere maatschappelijke onderwerpen en ook de karakters vond ik heel mooi. Er staat nog een flink rijtje ongelezen boeken van Mike Gayle in mijn boekenkast en die hoop ik eind dit jaar uitgelezen te hebben.

Alles wat ik vinden wil – Nicole Deese

Hoewel het verhaal naar mijns inziens af en toe te perfect en toevallig was vond ik het boek wel leuk. De invalshoek vond ik origineel bedacht en weer eens wat anders. Er komt dit jaar een nieuw boek van haar hand en daar ben ik heel nieuwsgierig naar!

Anne of Green Gable – L.M. Montgomery

Na meerdere afleveringen van Anne with an E vond ik dat het tijd was om het boek te lezen. Ik kocht een prachtige versie en in mei las ik het boek. Ik werd helemaal meegesleept in de prachtige omgeving waar het verhaal zich afspeelt en de bijzondere karakters. Er zijn nog 7 delen en ik denk dat ik die ook ga lezen!

Ik wist het al – Kristin Harmel

Dit is het meest recente boek wat ik las uit dit rijtje. Ik ben nog steeds onder de indruk van het verhaal. Mooie onderwerpen, interessante karakters het zat er allemaal in. Deze auteur was ook wel de ontdekking van het jaar, want er zijn nog veel meer boeken op haar naam verschenen.

Vloeibaar vuur – Chuck Holton

Dit boek is deel 1 uit een trilogie die ik al ken sinds mijn tienerjaren. Ik had hem toen nooit gelezen, maar nadat ik er maar aan bleef denken heb ik via Marktplaats de trilogie gekocht. Ondertussen heb ik deel 1 en deel 2 gelezen en Vloeibaar vuur was hierbij favoriet. Het is een ander genre dan ik normaal lees, maar wel heel interessant. Het verhaal is best wel intens, waardoor ik in het verhaal verhaal werd gezogen en er pas weer uitkwam toen het boek uit was. Deel 3 moet ik nog steeds lezen, maar omdat ik deel 2 iets minder vond moet ik nog moed verzamelen om er in te beginnen.

Dat waren mijn favoriete boeken van vorig jaar! Een afwisselend lijstje volgens mij en hij representeert ook wel mijn leesjaar. Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om een of meerder boeken uit dit lijstje te lezen dit jaar.

Welk boek was jouw favoriet vorig jaar?