Mijn leesgewoonten

Tijdens een van mijn vele zoektochten op het internet kwam ik een boekentag tegen. En hoewel ik er niet de meest grote voorstander van ben om tags in te vullen vond ik deze eigenlijk best wel interessant. Met dit vragenlijstje deel ik alles over mijn leesgewoonten. Dus ben je benieuwd of ik altijd een bladwijzer gebruik of hoe ik mijn boeken gebruik lees dan vooral snel verder. 

Favoriete plek in huis om te lezen

Het liefste lees ik in mijn bed of in de stoel bij het raam in mijn slaapkamer. Overdag lees ik vooral ik vooral in de stoel en ‘s avonds het liefst in mijn bed. Lekker in mijn pyjama en een kopje thee.

leesgewoonten, lifewithanchors, lezen, boeken, gewoonten

Bladwijzer of random papiertje

Meestal heb ik een mooie bladwijzer in mijn boek zitten. Als ik het huis uit ga met een boek waar ik nog in moet beginnen dan zorg ik dat er sowieso eentje in het boek zit. Een aantal jaren geleden kocht ik in een boekwinkel een soort boekje waar voor elke maand een nieuwe bladwijzer zit. Daar gebruik ik er nog steeds een aantal van en ik maak zelf ook wel eens een bladwijzer. Dat laatste doe ik vooral als ik weer een bladwijzer kwijt ben want dat gebeurt nog wel eens op de een of andere manier. Mocht ik bijvoorbeeld ergens een boek hebben gekocht en gelijk in het boek zijn begonnen dan maakt het me weinig uit wat ik gebruik als bladwijzer. Maar zodra ik dan thuis ben doe ik er snel een “echte” bladwijzer in.

Waar stop je met lezen

Het liefste stop ik op een makkelijk aanwijsbaar punt. Dus bijvoorbeeld het einde van een paragraaf of het einde van een hoofdstuk. Maar in werkelijkheid stop ik ook wel eens midden in een bladzijde. Super irritant vind ik dat altijd als ik weer verder wil lezen want ik vergeet altijd waar ik dan ben gebleven.

eten of drinken tijdens het lezen

Meestal drink ik wat tijdens het lezen. Een lekkere bak koffie of thee. Het zijn ook meestal grote mokken want dan doe je er lang mee. Eten doe ik soms. Ik heb een hekel aan kruimels in mijn boeken dus vermijd ik koekjes en chips. Een stukje chocolade wil ik nog wel eten al pas ik wel op met gesmolten chocolade op mijn vingers.

leesgewoonten, lifewithanchors, lezen, boeken, gewoonten

muziek en televisie tijdens het lezen

Ik lees veel in stilte. Vooral als ik ‘s avonds in bed lig. Overdag wil ik nog wel eens muziek aanzetten. Meestal zet ik dan een van de reading playlists van Spotify aan. Dat is altijd lekker rustige, instrumentale muziek. Lezen en op de achtergrond een serie doe ik niet want zoveel multitasken kan ik echt niet. Maar overdag als de jongste even televisie kijkt na het slapen dan lukt het me best om even een paar bladzijden uit mijn boek te lezen.

Een of meerdere boeken tegelijk

Ik probeer een boek tegelijk te lezen maar meestal zijn er wel een aantal boeken waar ik ook al in ben begonnen. Ik lees ze meestal niet tegelijk want ik hou er toch wel meer van om me echt te focussen op een boek. Wel heb ik altijd een fysiek boek en een ebook tegelijk. Want kan ik bijvoorbeeld niet in slaap komen of ben ik wakker in de nacht dan kan ik lezen op mijn ereader en hoeft mijn felle lampje niet aan om te lezen.

beste plek om te lezen

Ik lees eigenlijk overal. Ik hoef niet perse thuis te zijn om te lezen. Toen ik nog studeerde las ik altijd in het OV of bijvoorbeeld in mijn lunchpauzes. Ik kan echt overal lezen en dat is eigenlijk best wel fijn. Dus echt een beste plek om te lezen is er niet.

hardop of in je hoofd lezen

Ik lees in mijn hoofd. Heel af en toe wanneer ik wat meer mijn best moet doen om te focussen dan wil ik nog wel eens fluisterend lezen maar 99% van de tijd lees ik mijn hoofd.

slaapkamer. au pair, roomtoor, kamer, engeland, lifewithanchors

vooruit lezen

Dit doe ik zeker. Toen ik jonger was las ik bij elk boek altijd alvast het einde maar dat heb ik mezelf afgeleerd. Soms gebeurt het nog wel eens dat ik het doe maar ik heb daar altijd spijt van. Een van de voordelen van ebooks vind ik toch dat het lastiger is om bijvoorbeeld naar het einde te gaan en daarna weer terug gaan naar de plek waar je bent gebleven. Pagina’s skippen doe ik eigenlijk nooit.

hoe zien je boeken er uit

Deze vraag ging er over of je probeert je boek er nieuw uit te laten zien of dat je het boek “breekt”. Ik probeer altijd het liefst zolang mogelijk het boek niet te breken. En bij sommige boeken lukt dat helemaal prima en die zien er dan ook nog goed uit. Bij sommige boeken is het gewoon niet te voorkomen en gebeurt het wel.

schrijven in boeken

Ik schrijf echt nooit in boeken. Kom ik bijvoorbeeld een mooie quote tegen dan maak ik meestal een foto of typ ik de quote snel in mijn telefoon. Bij non-fictie is dit overigens anders want daarin wil ik nog wel eens onderstrepen en schrijven.

Dit waren mijn leesgewoonten! Wat zijn jouw leesgewoonten? Lees jij een of meerdere boeken?