Recensie | Het beloofde land – Elizabeth Musser

Je hebt auteurs waarvan je de boeken automatisch koopt, of in elk geval automatisch leest. Een van die auteurs voor mij is Elizabeth Musser. Toen ik dus begin van het jaar een stapeltje boeken mocht kopen kocht ik haar nieuwste boek, Het beloofde land, ook. Vandaag schrijf ik een recensie over het boek.

over het beloofde land

‘Het beloofde land’ van Elizabeth Musser gaat over drie vrouwen en een wandeltocht die hun leven zal veranderen. Abbie Jowett is overweldigd door de tegenslagen in haar leven. Ze besluit haar volwassen zoon achterna te reizen naar Frankrijk, om daar samen met hem de beroemde pelgrimsroute Camino de Santiago te lopen. Tijdens hun reis ontmoeten ze Rasa, een Iraanse vrouw die in het geheim vluchtelingen helpt, en Caroline, een journaliste die onderzoek doet naar pelgrims. Ieder heeft een eigen reden voor deze ontdekkingsreis, maar geen van hen was voorbereid op de schurende kracht van de Camino, die alles blootlegt en aanspoort tot grondige zelfreflectie.

mijn mening

Het fijne aan de boeken van Elizabeth Musser is dat ze vaak bekende personages terug laat komen in haar boeken. Haar boeken zijn niet direct een serie te noemen, maar de terugkeer van personages vind ik toch altijd ergens wel fijn. Je hebt dan al wat meer achtergrondinformatie. Dat is dus ook in dit boek zo. Dit boek bevat personages uit De schuilplaats, Het huis op de heuvel en Aan de andere kant van de bergen. Dus als je die boeken al kent dan denk ik dat je dit boek ook wel leuk vindt om te lezen.

Het verhaal wordt vanuit een aantal verschillende perspectieven geschreven en dat is erg fijn. Zo verschillende verhaallijnen die toch ook bij elkaar passen. Hoewel alle personages ergens anders beginnen komen ze in het verhaal al snel bij elkaar. De worsteling van elk van de personages is op een mooie manier beschreven en de groei van de personages gaat op een goede manier. Hoewel de groei van Abbie wat mij betreft misschien een beetje te snel gaat komt ze wel geloofwaardig over.

Aan het einde van het verhaal zit een plottwist die ik niet direct aan zag komen en dat maakt het verhaal wel direct een beetje meer interessant. Ik had deze namelijk helemaal niet aan zien komen en was me vooral aan het irriteren aan de personage die erbij betrokken was.

Het verhaal is heel erg weggezet dat drie vrouwen de reis van hun leven gaan maken en dat is inderdaad wel zo, maar een van de drie vrouwen komt in vergelijking met de andere twee niet zo heel veel aan bod dus ik weet niet in hoeverre het echt werkelijk om die drie vrouwen gaat.

Al met al vond ik het wel een heel mooi boek! Ik was van te voren al wel een beetje bekend met de Camino (de route die ze gaan wandelen) en dat maakte het lezen van dit boek ook wel leuker. Oh en ik wil echt heel graag snel naar Zuid-Frankrijk, naar de prachtige lavendelvelden.

Staat dit boek bij jou op je lijstje om te lezen?

Het beloofde land | Elizabeth Musser | KokBoekencentrum | 396 blz