Recensie | Het geheime recept voor familie – Katherine Reay

Soms dan heb je van die boeken die zo fijn zijn dat je al je andere plannen verschuiven omdat je niet wilt stoppen met lezen. Dat was wat er gebeurde met dit boek. Vandaag deel ik mijn recensie over dit boek.

boekrecensie, recensie, boeken, lezen, boek, het geheime recept voor familie, katherine-reay, lifewithanchors

over het geheime recept voor familie

Elizabeth en Jane zijn zussen, maar ze hadden bijna niet minder hecht kunnen zijn. Sinds het overlijden van hun moeder zijn ze elk hun eigen weg gegaan. Elizabeth verhuisde naar New York en oogstte daar succes als chef-kok bij toprestaurant Feast. Maar na een paar jaar verliezen Elizabeths gerecht hun sprankeling. Als ze haar baan niet wil verliezen, is een een time-out de enige optie. En waar kun je beter op krachten komen dan bij je familie?

Maar eenmaal thuis wacht er een nieuwe uitdaging op Elizabeth: Jane heeft borstkanker, iets waar Elizabeth maar moeilijk mee kan omgaan. Toch besluit ze Jane te helpen. Ze begint heerlijke gezonde maaltijden voor haar te bereiden, zodat Jane de chemokuren goed kan doorstaan. Maar als de zussen na al die jaren opeens weer samenleven, blijkt dat er nog veel onuitgesproken boosheid en verdriet onder de oppervlakte sluimert. Kunnen Elizabeth en Jane dat allemaal achter zich laten en weer echt familie worden?

boekrecensie, recensie, boeken, lezen, boek, het geheime recept voor familie, katherine-reay, lifewithanchors

mijn mening

Toen ik vorig jaar naar Engeland vertrok had ik de regel voor mezelf gemaakt dat ik 2 boeken uit Nederland mee mocht nemen. Een non-fictie en een fictieboek. In plaats van een boek mee te nemen uit mijn boekenkast besloot ik een boek te kopen, namelijk dit boek. Ik heb een hele grote liefde voor de boeken van Katherine Reay gekregen sinds ik haar boeken ben gaan lezen. Grotendeels door de prachtige covers die de Nederlandse uitgaven krijgen maar ook omdat ze een hele toffe schrijfstijl heeft.

Lange tijd wilde ik het lezen van dit boek uitstellen maar omdat ik nu toch bijna naar huis ga vond ik dat ik het boek nu toch maar eens moest gaan lezen. Eenmaal in het boek begonnen was het boek binnen 24 uur uit. Ik had plannen om vrijdagavond film te kijken maar omdat ik zo in het boek zat kon ik hem niet wegleggen en heb ik hem diezelfde avond nog uitgelezen.

Katherine Reay heeft een grote liefde voor Jane Austen boeken en dat komt ook in dit boek duidelijk naar voren. Regelmatig zijn er verwijzingen naar de boeken maar ook de namen van de karakters zijn er op gebaseerd. Hoewel ik zelf niet een hele grote fan ben van de boeken van Jane Austen kan ik het in Reay’s boeken wel waarderen en vind ik het juist wel grappig. Het maakt haar boeken heel typerend.

Het verhaal zelf vond ik super tof. Het is absoluut feelgood zonder dat het te zoetsappig wordt. En hoewel het feelgood is schuwt de auteur ook niet om over onderwerpen als kanker en overlijden te praten. Verder komt eten ruimschoots aan bod en vond ik het fantastisch hoe de hoofdpersoon lezen met eten combineert. Het einde van het boek ging ineens heel snel en ging wellicht iets te snel maar al met al heb ik echt genoten van het boek!

Mijn waardering: *****

Het geheime recept voor familie | Katherine Reay | Uitgeverij KokBoekencentrum | 368 pagina’s