Recensie | Joy – Patti Callahan

Sinds ik bij een uitgeverij heb gewerkt probeer ik goed op de hoogte te blijven van nieuwe boeken. En hoe graag ik al die nieuwe boeken zou kopen, mijn bankrekening kan daar niet zo goed tegen. Ik ben dus blij dat ik een bibliotheekabonnement heb waardoor ik dus veel nieuwe boeken betrekkelijk snel kan lezen. Zo ook het boek Joy of in het engels Becoming Mrs. Lewis. Ik las het boek uiteindelijk in juli en sprak met Mirjam af dat we weer eens een recensie-samenwerking zouden hebben. Op allebei onze blogs vind je vandaag een recensie over het boek Joy van Patti Callahan. Check dus ook zeker even de blog van Mirjam voor haar recensie en lees verder voor mijn recensie.

boekrecensie, recensie, boek, lezen, review, boeken, joy, kokboekencentrum, cslewis, lifewithanchors

over Joy

Joy van Patti Callahan is een indrukwekkend liefdesverhaal over de vrouw die C.S. Lewis liefhad. Joy Davidman, een briljant schrijfster en een strijdbare moeder, zit gevangen in een relatie met een alcoholistische man. Als ze in aanraking komt met het gedachtegoed van C.S. Lewis raakt Joy gefascineerd. Heel voorzichtig ontwikkelt zich een vriendschap, die uiteindelijk uitmondt in een huwelijk. Dan wordt Joy ernstig ziek…

boekrecensie, recensie, boek, lezen, review, boeken, joy, kokboekencentrum, cslewis, lifewithanchors

mijn mening

Ik heb een aantal boeken van C.S. Lewis op mijn boekenplank staan maar ik heb nog geen boek van hem gelezen. Ik heb zelfs nog nooit de hele Narnia serie gelezen met uitzondering van een deel. Nu is dit natuurlijk geen boek van C.S. Lewis zelf maar ik was wel heel erg benieuwd naar het verhaal van zijn vrouw.

Een van de dingen die mij heel erg opviel tijdens het lezen van het boek was dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan naar het verhaal waardoor het ook daadwerkelijk realistisch overkomt. Wat ik heel gaaf vond om te lezen waren de brieven die de twee naar elkaar schreven. De auteur heeft de inhoud van de brieven zelf bedacht maar de vragen van Joy waren zo ontzettend realistisch en herkenbaar. Ik vond het heel gaaf om te zien hoe door het boek heen de vriendschap tussen de twee steeds meer verdiept en je ze allebei steeds beter leert kennen.

En hoewel ik heel erg enthousiast ben over de inhoud van het boek heb ik nog wel een klein kritisch puntje. Het duurde namelijk best wel even voordat ik echt in het boek was. Het verhaal kwam naar mijn inziens iets trager op gang en na het lezen van meerdere reviews ben ik daar in niet helemaal de enige. Mocht je dus beginnen aan het boek is dat iets waar je wellicht een beetje rekening mee moet houden. Maar ik beloof je, wanneer je eenmaal zo’n drie hoofdstukken verder bent dan ga je als een trein door het boek en is het echt de moeite waard.

We zijn met elkaar verbonden. Nog voordat we elkaar ontmoetten, waren we allemaal al met elkaar verbonden door al die gekke draadjes. Ik ben dol op dat soort kleine aanwijzingen. God brengt mensen bij elkaar en zegt: “Alsjeblieft. Deze is voor jou”. – Joy Davidman

Mijn waardering: 4,5 *

Joy, de vrouw die C.S. Lewis liefhad | Patti Callahan | Uitgeverij KokBoekencentrum