Recensie | Onder moeders vleugels – Louisa M. Alcott

Afgelopen zomer las ik de classic Onder moeders vleugels. Ik had nog steeds geen recensie over het boek geschreven maar vond het nu wel tijd om dat te doen aangezien op dit moment de nieuwe film in de bioscoop te zien is. Aangezien ik van mening bent dat je het beste het boek kan lezen voordat je de film kijkt is hier mijn recensie over het boek zodat je kan beslissen of dit wel een boek voor jou is. 

over onder moeders vleugels

Wie kent ze niet? De lieftallige Meg, kwetsbare Beth, lichtelijk verwende Amy en natuurlijk de getalenteerde tomboy Jo die anderhalve eeuw na haar literaire geboorte nog steeds talloze schrijfsters en andere vrouwen inspireert, zoals J.K. Rowling en Barbara Kingsolver. Via de dromen, spelletjes, plagerijen, brieven, tegenslagen en romances van de vier zussen worden vrouwen over de hele wereld en van alle leeftijden deel van de bijzondere familie March.

onder moeders vleugels, ondermoedersvleugels, klassieker, lezen, boek, recensie, life with anchors

Mijn mening

Elke fanatieke lezer weet dat er een lijstje is met classics die je eigenlijk een keer in je leven gelezen moet hebben. Onder moeders vleugels is daar eentje van. Ik kan me nog goed herinneren dat de meiden in Little house on the prairie het boek ook lazen. Toen vorig jaar bij Uitgeverij Mozaiek een geupdate versie van het boek verscheen besloot ik eindelijk het boek te lezen.

Het boek is oud en dat is af en toe goed te merken. Hoewel de zinsopbouw en de vertaling wat meer naar de taal van nu is aangepast las het boek toch niet zo snel. Ik denk dat dat voor een groot deel te maken heeft met de leeftijd van het boek. Toch was dat niet zo’n hele grote belemmering in mijn plezier tijdens het lezen van dit boek. Het was fantastisch over de vier verschillende karakters te lezen die zo goed tot hun recht kwamen. Zelf kom ik ook uit een gezin met vier meiden en soms zat er dus ook wel wat herkenning in.

Een ander bijzonder punt is het stukje bijbelse boodschap. Het verhaal is deels gebouwd rondom de Christenreis van John Bunyan. De meisjes beginnen aan het begin van het boek met dat verhaal en het hele verhaal van zusjes March is rondom hun ervaringen met het verhaal geschreven. En toch is het verhaal niet “overdreven christelijk”.  En ik denk dat dat ook een van de redenen is waarom het verhaal ooit zo populair was.

Tijdens mijn research naar dit boek om te helpen bij het schrijven van deze recensie blijkt dat in de engelse versie (Little women) er nog een tweede deel achteraan komt. Die zit er in deze Nederlandse versie niet bij. Nu staat het boek sowieso op mijn lijstje met opnieuw te lezen boeken, maar ik ben ook wel heel erg nieuwsgierig naar het andere gedeelte van het verhaal. Ik denk dat ik dus hier in Engeland eens op zoek ga naar het andere deel van het boek.

Als je dit jaar nog op zoek bent naar een mooie klassieker dan kan ik je zeker aanraden om Onder moeders vleugels te lezen als je houdt van niet al te ingewikkelde verhalen en gewoon een fijn boek wilt om te lezen. Ik heb in elk geval genoten van het verhaal en ben ook echt nieuwsgierig naar de film. Hopelijk kan ik die snel bekijken.

Heb jij Onder moeders vleugels gelezen?

Waardeoordeel: *****

Onder moeders vleugels | Louise M. Alcott | Uitgeverij Mozaiek | €17,99