Recensie | The midnight library – Matt Haig

Vorige week schreef ik al over The midnight library in mijn favoriete-boeken-van-de- maand-blog. Van alle boeken die ik las in april was deze groot favoriet en ik vond dat dit boek wel wat meer verdiende dan 3 regeltjes. Vandaag dus een uitgebreide recensie van het boek.

over The midnight library

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in The midnight library terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door The midnight library struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

mijn mening

Dit was het allereerste boek wat ik las van Matt Haig. Ik had wel eerder van hem gehoord, maar dacht dat zijn boeken vooral non-fictieboeken waren. Totdat de uitslag van de Goodreads Choice Awards 2020 er was. Het boek won de prijs en mijn interesse was gewekt. De Goodreads Choice Awards is een publieksprijs en als een boek zo’n prijs wint dan moet het wel goed zijn. Ik besloot het boek te bestellen en na lang wachten zette ik het boek in april op mijn TBR. Ondertussen had ik al heel wat gehoord over het boek dus mijn verwachtingen waren hoog. Mijn eerste mening nadat ik het boek uit had gelezen: hij is de prijs zeker waard en het boek overtrof al mijn verwachtingen.

Matt Haig heeft een hele interessante manier van schrijven en schrijft over hele gevoelige onderwerpen. Hij weet zijn eigen ervaring met onder andere depressie goed over te brengen in een fictieboek waardoor het eerste gedeelte van het boek heel geloofwaardig is.

Hoewel ik zelf niet geloof dat we in een andere wereld terecht komen en dan vervolgens kunnen kiezen naar welke wereld we zouden willen gaan vond ik het wel heel gaaf om te lezen. Er zijn ook genoeg lessen te halen uit dit boek als het gaat over leven in het hier en nu en hoeveel invloed onze keuzes hebben.

Hoewel dit boek officieel valt onder het sci-fi/fantasy genre en ik daar normaal gesproken niet zo enthousiast over ben vond ik dit boek echt prachtig en heb ik genoten van het lezen. Ik ben ook heel nieuwsgierig geworden naar de andere boeken van Matt Haig.

“It just shows you, doesn’t it?” “Shows me what?” “Well, that you can choose choices, but not outcomes.”

Begin juni verschijnt de Nederlandse vertaling van dit boek onder de titel Middernachtbibliotheek.

Ben jij bekend met de boeken van Matt Haig?