Fibromyalgie | 4 dingen die ik je niet vertel over mijn chronische ziekte

Ruim 7 jaar weet ik nu dat ik Fibromyalgie heb. Een reumatische spierziekte. Geen progressieve ziekte maar wel een ziekte die al jaren in mijn lichaam zit en zich uit in dagelijks spierpijn in verschillende gedeeltes van mijn lichaam. Ik weet niet hoe je lichaam daadwerkelijk voelt na een marathon maar ik stel me zo voor dat het voelt zo als mijn lichaam. Moe en pijnlijk. Vandaag deel ik een aantal dingen die ik je normaal gesproken niet zo snel zou vertellen maar wel graag met je wil delen om je zo een kijkje te geven in het leven van iemand met een onzichtbare ziekte.

Disclaimer: Ik schrijf deze dingen niet op omdat ik medelijden wil, maar omdat ik mensen wil laten zien hoe het is om met een onzichtbare ziekte te leven. Want dat is Fibromyalgie. Als je mij in het dagelijks leven zou tegenkomen zou je waarschijnlijk niet aan mij zien dat ik met een ziekte in mijn lichaam loop die mij dagelijks pijn geeft. 

douchen

Douchen doe ik het liefste zo min mogelijk maar omdat het toch moet doe ik het het liefste ‘s avonds. Waarom? Douchen kost mij ontzettend veel energie. Ik douch daarom meestal zittend omdat te lang stil staan op mijn benen pijn doet en dat vervolgens ook weer energie kost. Ik ben altijd blij dat als ik na het douchen direct mijn bed in kan om zo mijn lichaam rust te geven. Douch ik in de ochtend dan begin ik mijn dag direct al met een energie-achterstand die ik de rest van de dag niet meer kan terughalen.

knuffel

Iemand even snel een knuffel geven, dat doe je waarschijnlijk vrij makkelijk. Op dit moment natuurlijk even niet, maar in een normale situatie wellicht wel. Ook ik geef mensen snel een omhelzing maar dit is helaas niet altijd een pretje voor mij. Een van mijn pijnpunten zijn mijn schouders en in die regio heb ik vooral last van aanrakingspijn. Dit houdt in dat zelfs een lichte aanraking van mijn huid mij pijn doet. De heftigheid hiervan verschilt regelmatig, maar over het algemeen is het krijgen van een knuffel niet altijd even fijn.

misselijkheid

Ik heb momenten dat ik zomaar opeens misselijk ben. Soms word ik er mee wakker, soms komt het op nadat ik gegeten heb. Waar het vandaan komt weet ik niet zo goed. Het kan een bijwerking zijn van medicatie maar het kan ook door de pijn komen. Meestal verzwijg ik het en probeer ik gewoon door te gaan. Ik ben iemand die niet zo makkelijk kan overgeven en door het rustig aan te doen en heel voorzichtig te zijn met eten is het meestal met een aantal uren weer weg.

hoofdpijn

Hoofdpijn is iets waar ik al 12 jaar mee worstel. Een heel aantal jaren heb ik dagelijks hoofdpijn gehad maar door een aantal aanpassingen is dat een stuk minder geworden. Toch heb ik nog wel vaak hoofdpijn. Hoofdpijn waar je geen medicijnen voor kunt nemen omdat het een spanningshoofdpijn is en pijnmedicatie daar niet bij helpt. Ik heb periodes dat ik er dagelijks mee opsta maar ook periodes dat het wat beter gaat. Door de jaren heen ben ik heel goed geworden in het verbergen van mijn hoofdpijn en behalve als ik je het echt vertel weet je grote kans niet dat ik hoofdpijn heb.

Dit waren 4 dingen in mijn leven die ik je niet zomaar vertel. De komende tijd neem ik je mee in verschillende delen van mijn leven en hoe deze werden en worden beïnvloed door Fibromyalgie. Nogmaals, niet om medelijden op te wekken maar om zichtbaarheid te creëren voor deze ziekte.

Ben jij bekend met Fibromyalgie?