Wat als je geen concentratie hebt

concentratie, concentratiegebrek, lifewithanchors, fibromyalgie, persoonlijk, energie

Een van de symptomen die in mijn plaatje van fibromyalgie passen is het gebrek aan concentratie. Niet echt een fijn gebrek als je student bent, volop colleges volgt en daarbij ook opdrachten moet maken en tentamens maken. Wat is de aanleiding en hoe ga ik er mee om? 

Een van de symptomen die op ging vallen toen ik merkte dat mijn lichaam achteruitging was het gebrek aan concentratie. Heel vreemd voor mij want ik kon me altijd redelijk goed concentreren als ik iets moest doen. Na een paar maanden toen ik op mijn laagste punt kwam en ik ontzettend veel pijn had en geen energie meer had was er helemaal niks meer te vinden aan concentratie. Ontzettend irritant als je net een half jaar bezig bent met een nieuwe opleiding en er alles aan wilt doen om tentamens te halen en opdrachten te maken.

Een van de belangrijkste aanleidingen voor het gebrek aan concentratie is de vermoeidheid. Het hebben van pijn kost vaak ontzettend veel energie. Waardoor ik halverwege de dag vaak uitgeput ben. Soms dan heb je zelfs dagen dat het lijkt dat je meer moe wakker wordt dan dat je bent gaan slapen. En dan moet de dag nog beginnen. Dit soort dingen gebeuren het meest als ik in een slechtere periode zit. Bij mij gaat de fibromyalgie zo in vlagen waardoor ik dus ook wel eens hele goede periodes heb. Maar ondanks dat ik minder pijn heb en iets meer energie, het concentratiegebrek blijft toch altijd hangen.

Toen ik 2 jaar geleden begon aan mij cesartherapie was een van de dingen waar ik aan wilde werken mijn concentratie. Je kunt dit namelijk opbouwen. Het kost tijd en energie maar het kan. Telkens je grenzen verleggen en jezelf er toe zetten en motiveren om verder te gaan. En dat heb ik gedaan. In plaats van de 5 minuten die ik had, kan ik me nu in goede periodes zo’n 20 goed concentreren. Ja ik weet het, nog steeds niet veel maar het is in elk geval wat en vaak genoeg om dingen gedaan te krijgen.

In de periodes dat ik weinig energie heb is mijn concentratie slecht. En voor het maken van schoolwerk is dit een pittige uitdaging. Zie namelijk maar eens een opdracht te maken of een hoofdstuk te lezen met weinig concentratie. Door het tekort aan concentratie is de afleiding ook groter. Mijn gedachten schieten overal heen en het richten op mijn tekst kan ik dan niet meer. En dat is een gevaar. Want in plaats van het lezen van het hoofdstuk of het maken van de opdracht komt daarmee in de knoop. Het gebeurd dan veel sneller dat ik mijn telefoon pak, voor de zoveelste keer mijn mail check, kijk op Bloglovin’ of er toevallig een nieuwe blog van iemand online is gekomen etc. Ondertussen heb ik daar wat handige trucjes op verzonnen maar toch is het gevaar er wel en dat is vaak ontzettend onhandig.

Het hebben van geen concentratie is ontzettend irritant maar ik heb me er bij neer moeten leggen. Het is zoals het is en als ik een keer heel weinig heb gedaan dan is dat okee. Morgen proberen we het gewoon nog een keer en dan gaat het hopelijk wel weer goed. Het loslaten en weer verder gaan.

Ben jij bekend met concentratiegebrek?