3 lessen die ik leerde van het boek #notsoperfect

Deze week las ik het boek #notsoperfect van Eline Hoogenboom. Toen zij afscheid nam bij Huis van Belle kreeg ik haar boek en ik nam deze week de tijd om hem te lezen. En precies op tijd bleek, want he boek ging over onderwerpen waar ik de laatste meer over aan het nadenken ben. In plaats van een recensie te schrijven besloot ik 3 lessen te delen die ik uit dit boek leerde.

Ik hoef geen 10kg af te vallen voor een relatie

Degene die mij kennen weten dat ik heel graag op 21e wilde trouwen. Ik zag het plaatje helemaal voor me. Ondertussen ben ik 22 en is er nog geen man in mijn leven. En eerlijk, dat heeft best wel voor wat twijfels gezorgd. Was ik wel goed genoeg, knap genoeg, licht genoeg? En hoewel iedereen over dat laatste zegt dat het allemaal wel meevalt heb ik de laatste jaren dat cijfertje op de weegschaal omhoog zien gaan. Het maakte niet uit wat ik deed. Het gebeurde. Nu weet ik dat het ook met een verstoring in mijn hormonen heeft te maken maar het zorgt wel voor onzekerheid. Lange tijd dacht ik dan ook dat ik eerst een aantal kilo moest afvallen voordat ik een relatie kon krijgen. Maar terwijl ik #notsoperfect aan het het lezen was besefte ik me hoe grote onzin dat is. Dit is wie ik ben en ook ik ben het waard om een relatie te krijgen. Zelfs met die extra kilo’s.

Mijn eigen onderneming kan even wachten maar heeft wel lef nodig

Een van mijn dromen is om een eigen onderneming te hebben. Juist dat doen waar ik goed in ben en wat ik leuk vind om te doen. Ik wil het al ontzettend lang en heb een aantal keren al op punt gestaan om het daadwerkelijk te doen. Toch deed ik het niet. Om me heen zag ik mensen starten met hun eigen bedrijfje, terwijl ze nog bezig waren met hun opleiding en bij andere zag ik hun onderneming alleen maar groeien. Al heel lang loop ik met een idee in mijn hoofd, maar ik ben er nog niet aan toe gekomen om het uit te voeren. Dus toen ik gisteren iemand op Facebook dat idee zag delen moest ik even slikken. En was ik boos op mezelf. Waarom heb IK dat nou nog niet uitgevoerd. Simpelweg omdat het me niet lukt. Ik kan niet teveel tegelijk en ik moet kiezen wat ik doe. En dat is goed. Die eigen onderneming kan ik volgend jaar ook starten. Maar zoals Eline zegt, daar heb je wel lef voor nodig. Het was dus ook een reminder om echt verder aan mijn plannen te werken en lef te tonen. Want anders gaat het er natuurlijk nooit komen.

Mijn leven hoeft geen ideaalplaatje te zijn en dat mag ik ook delen

Mijn Instagramtijdlijn staat vol met foto’s van mensen waarvan het lijkt dat ze eindeloos aan het reizen zijn, een prachtig huis hebben of verloofd zijn. En heel eerlijk, dat steekt wel eens. Want waarom kan ik dat niet hebben? Ik moet keihard werken om af te studeren, loop constant tegen mijn grenzen aan en lig ’s avonds om half 10 in bed. Met regelmaat lijk ik het mentaal niet meer aan te kunnen en moeten er weer medicijnen in mijn lichaam zodat ik kan functioneren. Toch houd ik graag de schijn op. Ik zeg makkelijk ‘goed’ als mensen vragen hoe het met me gaat, terwijl het helemaal niet goed gaat en deel het liefst alleen de mooie dingen op social media. Maar een groot deel van mijn leven is helemaal niet goed en ideaal. En dat hoeft ook helemaal niet. En het leuke, Eline moedigt juist aan om die dingen te delen. Goed, mijn feed zal nog steeds mooie foto’s bevatten maar ook de eerlijkheid van mijn leven gaan bevatten.

Ik heb een heel aantal keren moeten slikken tijdens het lezen van #notsoperfect. Eline deelt haar eigen verhaal, wat me best wel eens aangreep en ze heeft me heel wat eye-openers gegeven. Ik kan nog zoveel meer leren over dit onderwerp!

“Elke dag is een nieuw begin. Een nieuwe kans om dicht bij God te leven. Om elke dag weer te bidden: Uw wil geschiede. Niet de mijne. Niet mijn ideaalplaatjes. Ik onderwerp die plaatjes aan wat U bedenkt voor mij. Ik zal zelf die lat niet proberen onnodig hoog te leggen, maar wil leven zoals U het vraagt” – blz 227