Terugblik op schooljaar 2015-2016

terugblik, school, recap, schooljaar, 20152016, jaar, gedachten

Nu mijn schooljaar is afgelopen dacht ik dat het goed was om wat gedachten met jullie te delen over het afgelopen jaar en hoe het was om een heel jaar in mijn eentje te studeren. Ofwel een terugblik op schooljaar 2015/2016. 

Vorig jaar augustus sprak ik met mijn begeleider hoe ik het jaar zou gaan invullen en wat ik belangrijk vond. Ik was wat bang omdat ik dacht dat een jaar zou worden waar ik best alleen zou zijn en ik wist niet zeker of ik eigenlijk wel genoeg discipline zou hebben om het allemaal zelf te doen. En toch moest ik. Dus ik slikte een paar keer extra en ging dapper op mijn eerste schooldag naar school. Die dag werd dagen daarna weken en tenslotte maanden. Ik merkte dat ik ontzettend moest wennen aan een nieuw ritme en dat het echt niet zo makkelijk was.

Typisch voor mij voor een blok was dat ik de eerste paar weken vrij moeilijk vond om dingen te doen en dat ik de laatste paar weken van zo’n blok opeens heel hard kon werken en alles op tijd kon inleveren en leren. Alles deed ik met een doel. Eind augustus 2016 helemaal klaar zijn met jaar 2 zodat ik met een schone lei het nieuwe schooljaar in zou kunnen gaan. Helaas is dat niet helemaal gelukt. Tot 2 keer toe haalde ik het tentamen van blok 2 niet en waren mijn kansen op voor dit schooljaar. Op dat moment heb ik heel hard moeten slikken en heb ik wel wat tranen gelaten. Daar ging mijn doel en mijn twijfels kwamen terug. Was ik wel goed genoeg voor deze opleiding? Past het eigenlijk wel bij me?

Twijfels heb ik genoeg gehad en tranen zijn er ook genoeg gevallen. Het alleen zijn begon me op te breken en dat wat ik deed vond ik helemaal ziet zo leuk meer. Toch zette ik het door, want ik was in 2013 niet voor niks met deze opleiding begonnen. Periode na periode knokte ik me er door heen en werkte constant hard om alles af te krijgen. En nu is het zover. Het schooljaar is afgelopen en ik heb gedaan wat ik kon doen. Op dit moment wacht  ik nog op een aantal cijfers, maar ik weet dat ik in augustus sowieso nog wat herkansingen heb.

Als je het vorige allemaal hebt gelezen lijkt het of ik het heel zwaar heb gehad maar nee dit jaar heeft me ook heel veel gebracht. Allereerst heb ik geleerd hoe ik moet plannen en vind ik het fantastisch om te doen, ik begeleid zelfs iemand. Ik heb alles nog nooit zo op orde gehad zoals het nu is. Daarnaast heeft het afgelopen jaar mij geholpen om klaar te zijn voor een stage. Ik wist vorig jaar dat ik nog niet klaar was om op stage te gaan en nu kan ik zeggen dat ik er klaar voor ben om de praktijk in te gaan. Ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging. Ik heb mezelf beter leren kennen het afgelopen jaar en ben me nu meer dan ooit bewust van bepaalde dingen waarmee ik nog aan de slag moet gaan.

Het was pittig maar mede door de hulp van heel veel lieve mensen om mij heen heb ik me er doorheen kunnen slaan en kan ik terug kijken op een goed jaar.