Veranderen

change, Patterson, new beginnings, veranderen, verandermodel, anna laura, Anna Laura Visser, life with anchors, Life with Anchors

Januari is een moment om slechte gewoontes te gaan veranderen of nieuwe dingen te gaan proberen. Een methode om slechte gewoontes te veranderen is veranderen aan de hand van een model van Patterson. Wie, wat, waar hoor ik je denken. Ik leg je het vandaag allemaal uit!

Veranderen bij Patterson draait om twee factoren. De factoren motivatie (willen) en vaardigheid(kunnen) . Motivatie gaat er om of de verandering wel de moeite waard is en de vaardigheid gaat er om of je het kunt, zo niet is het dan wel de moeite waard. Dit willen en kunnen wordt daarna weer uitgewerkt op drie verschillende niveau’s. Persoonlijk, sociaal en structureel. Om het allemaal wat duidelijker uit te leggen ga ik een voor een de kwadranten uitleggen met een voorbeeld.

veranderen, life with anchors, anna laura visser, Anna Laura Visser, Life with Anchors, Patterson, verandermethode, change

Voorbeeld
Plannen is iets wat ik wel eens doe, maar meestal als ik een planning heb gemaakt lukt het me niet zo goed om me er aan te houden terwijl ik weet dat het me heel erg helpt. Ik wil er verandering in gaan brengen en me meer gaan focussen op het maken van een planning en me er dan aan gaan houden.

Het onaantrekkelijke aantrekkelijk maken
Veel dingen doen we zonder na te denken over de gevolgen van ons gedrag. Nu is het juist belangrijk dat je gaat nadenken hoe je gedrag bijdraagt aan de verandering die je wilt gaan maken. Het maken van een planning en het houden aan die planning gaat bij mij nooit zo goed omdat ik het niet leuk genoeg maak voor mezelf. Om het aantrekkelijker te maken ga ik werken met verschillende kleuren en mijn planning helemaal maken zoals ik hem wil. Aan de gang met kleuren, mooie letters, etc.

Verleg je grenzen
Niet gedrag kun je leren en oefenen. Maar om dat te doen moet je de tijd er voor nemen. Je kunt niet alles in een keer. Bij mij betekend dat dus dat ik niet in een keer een grote complete planning kan maken. Maar het moet opdelen in stukjes. Beginnen met het plannen van een vak of een taak en er steeds wat meer bij plannen.

Creëer groepsdruk
Je bent niet de enige en je kunt van anderen leren. Ik heb niet echt mensen om mij heen die het zelfde willen als ik maar wat ik bijvoorbeeld wel doe is mensen volgen op Instagram die studie-inspiratiefoto’s plaatsen wat mij motiveert om hetzelfde te doen.

Samen sterk
Veranderen in je eentje is moeilijker dan in een groep. In een groep kun je elkaar tenslotte motiveren. Ik ga proberen mensen om mij heen te verzamelen die met me mee willen doen zodat we elkaar kunnen motiveren. Samen een doel zetten en zo ben je als groep verantwoordelijk voor het resultaat. Dus als er iemand is die met me wil doen?! Laat dan even een reactie achter!

Regel beloning
Maak de gevolgen van goed en afwijkend gedrag duidelijk. Wat is de beloning bij goed gedrag en wat gebeurd er als ik me niet aan de afspraken houd? Ik ga nu dus een beloning bedenken voor mezelf als ik een aantal weken mij compleet aan mijn planning heb gehouden.

Verander de omgeving
Creëer een omgeving waar je bewust nadenkt over je gedrag en de daarbij behorende gevolgen. Voor mij betekent dat, mijn planning op meerdere plekken bewaren. Dus kopieën maken van mijn originele planning en die ophangen bij mijn bureau, bewaren in mijn agenda en in mijn notitieboekje. Daarbij een lijstje met “regels” een een foto van de beloning die ik krijg.

Dit was hem. Ik hoop dat je hem snapt en als je vragen hebt, laat ze gerust achter in de reacties ik beantwoord ze graag!

Welke slechte gewoonte zou jij willen veranderen?

P.S. Dit artikel heb ik geschreven aan de hand van het boek Interne communicatie bij verandering van Huib Koeleman.