Zelfmotivatie en de Golden Circle

zelfmotivatie, motivatie, goldencircle, golden, cirkle, why, how, what, simon, sinek, lifewithanchors, lifestyle, mindfulness

Een van de dingen die veel bij ons wordt geleerd op de opleiding is de Golden Circle van Simon Sinek. Een hele mooie methode om campagne op te bouwen. Maar niet alleen voor campagnes is hij goed te gebruiken ook met de term zelfmotivatie is hij goed te combineren Vandaag leg ik de term zelfmotivatie uit met de Golden Circle en mijn eigen ervaring.

Sinds september vorig jaar doe ik een soort tussenjaar. Werken aan opdrachten en leren voor tentamens in mijn eentje. Geen klasgenoten om mee te kletsen en geen colleges om de stof te horen. We zijn nu driekwart jaar verder en het gaat goed. Elk blok lukt het me om mij opdrachten op tijd in te leveren en ook te leren voor mijn tentamens. En iets wat ik op dit moment niet kan missen is zelfdiscipline en zelfmotivatie. Zonder deze dingen zou ik niet kunnen functioneren. Ze hebben heel erg sterk met elkaar te maken want het een kan bijna niet zonder het ander. Maar omdat het te veel is om het in een blog uit te leggen en te verdiepen heb ik besloten ze over 2 blogjes te verdelen en vandaag begin ik met zelfmotivatie die ik uitdiep met de Golden Circle van Simon Sinek.

zelfmotivatie, motivatie, goldencircle, golden, cirkle, why, how, what, simon, sinek, lifewithanchors, lifestyle, mindfulness

Veel mensen denken van buiten naar binnen. Ze beginnen met de “what”, gaan dan naar “how” en eindigen met “why”. Maar Simon Sinek zegt dat we het andersom moeten doen. We moeten beginnen bij de why, de waarom je het doet, dan verder gaat op de how, hoe doen we dat en eindigen met wat we doen. Dat is de juiste volgorde om iets te bereiken bij mensen. Wil je er meer over weten kijk dan de Tedtalk van Simon Sinek waar hij het hele principe uitlegt.

De golden circle is ook goed bij zelfmotivatie. Ook daarbij begin je met de why. Waarom doe je dat wat wilt doen. En waarom doe je juist niet wat je eigenlijk zou willen doen. Voorbeeld: waarom ben ik bezig met een tussenjaar? Omdat ik het jaar compleet wil afsluiten voordat ik me richt op een ander jaar. Het gaat allemaal om het doel. Als je namelijk geen doel hebt kun je jezelf ook niet motiveren om dat te doen wat je wilt bereiken. Want waarom zou je het doen als je niet duidelijk hebt waarom je het doet.

Om je doel te bereiken moet je iets doen. De “how”. Hoe ga je je doel bereiken? Ik wil in augustus jaar 2 hebben afgerond en dat ga ik doen door de opdrachten te maken en mijn tentamens te leren.

En we eindigen met de “what”. Dit is het resultaat van je “why” en “how”.

Door zelfmotivatie kun je deze vragen blijven beantwoorden. En het is belangrijk om te beginnen met  je doel. Waar doe je je werk voor? Door je doel voor ogen te blijven houden kun je jezelf motiveren omdat je weet dat als je werkt je dat doel kunt bereiken. Om het doel te bereiken heb je een plan nodig zodat je weet hoe je het gaat bereiken.

Om dit allemaal te doen heb je naast motivatie ook discipline nodig. Zoals ik al zei gaat dat samen maar dat bespreek ik weer een andere keer!

Ben jij bekend met de Golden Circle?