Zijn wie je bent met wat je hebt – Introductie

acceptatie, Anna Laura, Life with Anchors, persoonlijk, gezondheid, fibromyalgie

De vraagtekens staan grote kans op je gezicht. Want wat moet je nu hierbij voorstellen. Het klinkt nogal cryptisch maar als je er over na gaat denken dan zul je er vanzelf achter komen. En ik zal het je ook helemaal gaan uitleggen.

Collage
Om het uit te leggen wil ik graag een voorbeeld gebruiken uit mijn eigen leven. Vorig jaar maart heb ik namelijk de diagnose fibromyalgie gekregen. Na maanden pijn kwam er naam aan de pijn. De naam leverde heel veel tranen op en ik heb er maanden over gedaan om het te accepteren. Maar op een gegeven moment kwam de klik en doormiddel van therapie kwam ik een heel eind. In het begin van mijn tweede jaar van mijn studie was er een college waarbij we ons moesten voorstellen aan de hand van een collage met plaatjes die bij jou paste en die jouw verhaal vertelde. Ik had allemaal mooie  plaatjes er opgezet die bij mij paste maar niets wat te maken had met de fibromyalgie. Mijn begeleider wist dat ik de ziekte heb dus vroeg er later ook naar. Waarom had ik het er niet opgezet? Was dat expres? Ja dat was expres. Want ik moest mezelf voorstellen. Ik moest zeggen wie ik ben en de fibromyalgie maakt niet wie ik ben. Ik heb fibromyalgie maar ik ben het niet.

Voor mij had het dus allemaal te maken met accepteren. Voordat ik de fibromyalgie had geaccepteerd kon ik er niet om heen en vertelde ik het vaak soms op momenten dat het helemaal niet nodig was. Het voelde voor mij als of mijn hele leven om de fibromyalgie draaide. Terwijl ik nu een heel “normaal” leven leidt en me niet meer zo laat beïnvloeden door de fibromyalgie. Eerst was het voor mij: “Ik ben Anna Laura en ik heb fibromyalgie”,  terwijl het nu is: Ik ben Anna Laura en ik…” Het is een weg die je moet gaan en die niet gemakkelijk is, dat was het het bij tenminste. Ik heb ook bijvoorbeeld het stukje fibromyalgie niet toegevoegd aan mijn bio hier op mijn blog. Ik wil niet dat mijn blog daarover gaat. Ik wil niet dat mijn blog helemaal om mijn ziekte draait. Want ik ben Anna Laura en ik heb dan wel fibromyalgie maar dat is niet het belangrijkste van mijn leven.

De komende maanden wil ik je meenemen in de weg die ik ben gegaan en lessen meegegeven die ik heb geleerd. Dit artikel is de start van de serie zijn wie je bent met wat je hebt.

Zijn er dingen die jullie heel graag willen weten en waar ik echt over moet schrijven?