De 10 beste studietips

studietips, tips, studie, laptop, agenda, notities, anna laura visser, life with anchors

Iedereen zit midden in zijn tentamentijd. Ik in elk geval wel en aan het aantal mensen te zien in de bibliotheek ben ik niet de enige. Ik vond het een mooie tijd om mijn 10 studietips te delen. 

  1. Zoek een andere plek: Zoals jullie misschien wel door hebben ben ik ontzettend veel te vinden in de universiteitsbibliotheek in Utrecht. Eerst wilde ik niet echt maar toen ik uiteindelijk ben gegaan heeft het me heel goed gedaan. Denk gewoon eens na waar je eventueel nog meer zou kunnen leren.
  2. Drink regelmatig: Zet een flesje water op je werkplek zodat je er constant aan wordt herinnert om te drinken. Door veel te drinken moet je regelmatig naar de wc wat zorgt voor een korte onderbreking. Neem dan gelijk je flesje weer mee om  te vullen zodat je altijd genoeg te drinken hebt.
  3. Draag comfortabele kleding: iets waar ik voor zorg als ik een dag ga leren dat ik geen strakke en vervelend zittende kleding aan heb. Trek iets aan wat makkelijk zit zodat je lekker kan bewegen en je er niet heel de tijd aan herinnert wordt dat iets niet lekker zit (niet fijn voor je concentratie). Trek geen te comfortabele kleding aan want dat werkt ook niet maar je snapt vast wel wat ik bedoel. Doe ook vooral wat warms aan want als je leert zit je stil en dan krijg je het koud en dat wil je ook niet hebben!
  4. Schrijf je samenvattingen ipv te typen: door je samenvatting te schrijven moet je opletten waar je schrijft en of je alles goed schrijft. Je bent het dus constant aan het herhalen en aan het lezen. Zo krijg je het vaker onder ogen. Als je typt doe je dat blind en als je iets fout typt wordt dat grote kans gelijk verandert in het goede woord.
  5. Eet genoeg en gezond: Ga je ergens anders leren? Zorg dan dat je genoeg te eten bij je hebt. Leren maakt hongerig, ik heb altijd de hele dag honger als ik aan het leren ben. Zorg ook voor gezond eten. Eet fruit en groente als tussendoortje. Chocola is geen probleem maar dat kun je ook niet de hele dag eten want dat kost je lichaam heel veel energie om te verteren. Energie die je beter kunt gebruiken om te leren.
  6. Zorg voor genoeg slaap: ik moet nu dagelijks om half 7 de deur uit, wat betekend dat ik half 6 mijn bed uit moet. Om er voor te zorgen dat ik niet te moe ben ga ik vroeg naar bed. Ga vroeg naar bed zodat je de volgende dag er weer vroeg uit kunt zodat je wat aan je dag hebt.
  7. Stel een beloning voor je zelf vast: In mijn eerste jaar van mijn opleiding ben ik er mee begonnen. Ik mocht van mezelf een tijdschrift kopen aan het einde van mijn toetsweek, ook als ik mijn tentamens niet zou hebben gehaald. Ik had toch weken hard geleerd en er veel energie in gestopt. Door een beloning te bedenken krijg je motivatie. Schrijf het ergens op op hang een plaatje op wat je mag kopen aan het eind zodat je het telkens tegenkomt. Dan wordt je er constant aan herinnert waarvoor je het eigenlijk allemaal doet.
  8. Probeer met muziek te leren. Kun je je slecht concentreren? Probeer eens met echte studiemuziek te leren. YouTube en Spotify staan er vol mee. Lijsten met vaak rustige, piano en klassieke muziek. Ik kan inmiddels ook bijna niet meer zonder.
  9. Leer met iemand. Ik ben ooit begonnen met leren via skype. Ik belde met iemand in via skype en zo konden we telkens naar elkaar kijken en heb je ook wat achtergrondgeluid van de ander. Af en toe kun je tijdens een break even met elkaar kletsen en je hebt toch het idee dat je met iemand aan het leren bent in je eentje. In de bibliotheek spreek ik ook wel eens met iemand af. Ook gezellig want dan heb je iemand om mee te lunchen.

10. Zorg voor rustmomenten in je dag. Neem regelmatig een momentje om even wat anders te doen tussen het leren door. Bijvoorbeeld als je klaar bent met een hoofdstuk. Loop even een rondje, eet wat, bekijk die blog even die je wilde lezen etc. Neem ook de tijd om te eten tussen de middag.

Ik heb nog een bonustip: Ik gebruik op mijn laptop heel veel het programma Selfcontrol. Daar kun je een lijst maken met websites die je voor een bepaalde tijd wilt blokkeren zodat je er niet op kan. Je kan de tijd zelf instellen en je kunt er ook echt niet op. Dit programma is volgens mijn alleen voor Apple maar er zal vast ook wel wat voor Windows zijn.

Dat zijn mijn studietips! Hebben jullie nog handige tips, laat ze achter in de reacties! Ik wens je veel succes met leren en tentamens maken.