Filmreview: The book thief

filmreview, film, review, book thief, book, thief, lifewithanchors, anna laura

Vorig jaar las ik het boek The Book Thief en toen ik ging googlen kwam ik er achter dat er ook een film was. Vorige week keek ik eindelijk de film en ik was behoorlijk onder de indruk. Vandaag geef ik je een filmreview over The Book Thief.

“De verfilming van de bestseller The Book Thief vertelt het ontroerende verhaal van het bijzondere meisje Liesel. Wanneer haar moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog niet meer voor haar kan zorgen, wordt Liesel geadopteerd door een Duits echtpaar. Liesel kan aanvankelijk niet lezen, maar haar adoptievader geeft haar les en ze ontwikkelt een passie voor boeken. Ze vindt een vriend in de Joodse Max, die onderduikt in het huis van haar adoptieouders. Terwijl de situatie om hen heen met de dag slechter wordt, bieden woorden en fantasie een uitweg om te ontsnappen aan de werkelijkheid.”

Een boekverfilming vind ik altijd riskant. Het gebeurd namelijk regelmatig dat een verfilming zo erg van het boek afwijkt dat het niet meer leuk is om te kijken. Dat was ook iets waar ik bang voor was met deze film. Maar ik werd niet teleurgesteld. Voor zover ik me nog kan herinneren uit het boek zitten er veel overeenkomsten en is hij vrij goed verfilmd. Het enige grote verschil is dat het boek vanuit de Dood wordt beschenen en de film heel erg om de personages gaat en er af een toe een voice over achter zit.

 

Door een oorlogsverhaal vanuit het oogpunt van een kind te laten zien krijgt de film een andere dimensie. Hoe gaat een kind om met een onderduiker en hoe kijkt een kind tegen Hitler aan. De acteurs die de kinderen spelen, spelen heel sterk hun personage. Ook de rol van de vader van Liesel (Geoffrey Rush) wordt goed vertolkt.

Iets wat miste in de film was af en toe wat meer emotie. Ik ben iemand die vrij snel huilt in een film maar bij deze film heb ik er niet zo heel veel last van gehad. Er zaten af en toe wel momenten in dat ik moest slikken maar meer dan dat werd het niet en die emotie had ik wel meer met het boek.

Al met al is het een prachtig verhaal met sterk acteerwerk en is het boek vrij goed verfilmd.

Mening: ****