Terugblik op mijn No Spend maand

Eind april bracht ik jullie op de hoogte van mijn plannen voor een no spend-maand. Ik vertelde over mijn voorbereidingen en wat ik wel en niet mocht kopen. Vandaag ga ik met jullie terugblikken op de maand. Hoe is het gegaan en is het mij eigenlijk gelukt?

het idee

Het idee voor mijn no spend maand was om zo veel mogelijk geld te sparen en geen geld uit te geven. Ik had voor mezelf een aantal regels opgesteld wat ik wel en niet mocht uitgeven. Het doel: inzicht krijgen waar mijn geld naar toe gaat en het zomaar geld uitgeven stop te zetten.

Hoe is het gegaan?

Ik startte de maand met een weekend bij Mirjam. We gingen op zaterdag het dorp in en gingen naar verschillende winkels. Ik wist het voor elkaar te krijgen om thuis te komen zonder aankopen. Ik was best trots op mezelf dat ik niks had gekocht.

De rest van de maand ging een beetje heen en weer. Ik hield mij netjes aan mijn budget voor boeken en heb heel wat keren dingen niet gekocht. Ik dacht veel meer na over of ik iets echt nodig had en of ik het echt graag wilde hebben. Als ik iets had gezien dan wachtte ik met bestellen en dacht ik minstens een dag na of ik het wilde/nodig had. Door er over na te denken heb ik een aantal aankopen niet gedaan. Toch heb ik ook een aantal aankopen wel gedaan buiten mijn regels om.

uitgaven buiten mijn regels

Een van de eerste dingen die ik kocht buiten mijn regels om was een wekker. Al een tijdje dacht ik na over hoe ik beter wakker kon worden zonder mijn telefoon en ik besloot uiteindelijk om een wekker aan te schaffen. Ik hoefde niet het hele bedrag te betalen omdat ik nog een cadeaukaart had en vond uiteindelijk dat het ook een waardevol aanschaf was.

Ook kocht ik nieuwe schoenen. Schoenen kopen vind ik altijd ontzettend lastig. Door de fibromyalgie is het belangrijk dat ik schoenen heb waar ik echt goed op kan lopen en waar mijn voeten niet pijn van gaan doen. Vorig jaar had ik een paar schoenen gekocht die achteraf helemaal niet zo fijn zijn voor langere afstanden. Dus ging ik op zoek naar anderen ik vond uiteindelijk een paar sneakers die ik al eerder had gehad. Een verstandige aankoop en ik ben er ook nog steeds heel blij mee.

Een van mijn regels was dat ik geen bestellingen mocht doen bij bol.com. Dat is uiteindelijk niet zo goed gelukt. Ze hadden weer de 7 daagse en daar zaten een aantal acties in die ik niet kon overslaan. Zo kocht ik uiteindelijk twee nieuwe SD-kaartjes en een mixer. SD-kaartjes kan je nooit genoeg hebben als je veel foto’s en video’s maakt en mijn huidige SD-kaartjes waren of vol of werken niet meer. Ik ben in elk geval wel heel blij met mijn SD-kaartjes. De mixer was een aankoop die ik nog helemaal niet had verwacht. Deze was in de actie en kocht ik voor een groot deel van VVV bonnen. Het was overigens een van mijn eerste volwassen aankopen voor mijn verhuizing.

Uiteindelijk viel het geluk best wel mee met de extra uitgaven. Het waren uitgaven waar ik goed over nadacht en waar ik helemaal achter kon staan. Toch baalde ik wel een beetje.

en nu?

Vorige week deed ik voor het eerst sinds maanden weer een online bestelling voor kleding. De afgelopen weken merkte ik dat ik nog wel wat kleding kon gebruiken dus het was best wel nodig. Even een flinke uitgave maar zoals het er naar uit ziet heb ik in elk geval weer een paar fijne kledingstukken.

Verder blijf ik de regel toepassen dat ik eerst minstens een dag moet nadenken over een aankoop. Dit voorkomt makkelijke en ondoordachte aankopen. Ik heb zelfs al een keer door de Hema gelopen zonder iets te kopen en dat was best wel een trots momentje 😅. Hopelijk kan ik het bewuste nadenken er in houden!

Heb jij wel eens een no spend maand gedaan?