Vriendschappen onderhouden vanuit het buiteland
In een tijd dat niemand met elkaar fysiek kan afspreken is het heel normaal om gebruik te maken van alle mogelijke technische middeltjes. Iedereen ontdekt opeens verschillende manieren van bellen met elkaar en met elkaar proberen we ons sociaal leven nog enigszins op peil te houden. Met mijn vertrek naar Engeland onderhoud ik mijn vriendschappen alleen nog maar online dus moet ik zeggen dat er voor mij niet zo heel veel veranderd is. Vandaag neem ik je mee in hoe ik mijn vriendschappen onderhoud en geef ik je een aantal tips hoe je toch met je vrienden goede gesprekken kunt houden maar ook gezellig samen dingen kunt doen.
Een vriendschap onderhouden kost tijd. Niet alleen als je dicht bij elkaar woont of als je beide in een ander land woont. Dat maakt helemaal niets uit. Maar de manier waarop je je vriendschappen onderhoudt verandert wel als je verhuist naar een ander land. We zijn gezegend met ontzettend veel technologie want 100 jaar geleden mochten mensen al blij zijn met een brief af en toe. Niet eens 100 jaar geleden, nog helemaal niet zo heel lang geleden hadden we al de mogelijkheden die we nu hebben.
gesprekken
Mijn vriendschappen onderhoud ik vooral via WhatsApp, Skype, en email. Ik app met mijn vriendinnen heel wat af. Soms gewoon over het dagelijks leven en soms ook echt even hoe het gaat. Maar voor echte “update-gesprekken” doe ik aan (video)bellen en Skype. Met de een 1 keer in de maand om direct ruim 3 uur of langer aan de telefoon te hangen, met de ander iets regelmatiger en korter. Het hangt een beetje per persoon af. Met de komst van het virus heb ik wel vaker contact met iedereen. Zo is mijn zaterdagmiddag sinds een paar weken standaard geblokt voor een (video)gesprek met Mirjam.
Een belangrijk element in elk gesprek dat ik heb met mijn vriendinnen is een persoonlijke update. Hoe gaat het met die persoon. Hoe is diegene lichamelijk maar ook mentaal. Hoe is het werk dat degene doet. Gewoon om op de hoogte van elkaar te blijven. Daarna hangt het een beetje van de persoon af wat we doen. Met de een klets ik alsof we tegenover elkaar zitten in een koffietentje en kletsen we uitgebreid over echt van alles. Met de ander is het gewoon wat korter en kletsen we wat meer over het dagelijks leven.
netflixen
Met een van mijn vriendinnen kijk ik sinds een paar maanden Netflix. Zij heeft geen Netflix, maar met de schermdelen-optie van Skype kan zij gemakkelijk meekijken met mijn scherm. Het geluid is niet optimaal maar wel heel gezellig. Samen hebben we een nieuwe serie uitgekozen en nu kijken we elke week een aflevering.
Tip voor jou: mocht jouw vriend(in) wel Netflix hebben gebruik dan de app Netflixparty. Met die app wordt je scherm ook gedeeld en kun je met elkaar chatten!
Ja, email! Iets wat we in een tijd van WhatsApp en zoveel andere mogelijkheden nog wel eens vergeten. Maar eigenlijk ook heel leuk. Tenminste als je allebei van schrijven houdt. Met Mirjam heb ik heel wat maanden gemaild. De ene week stuurde ik een email en de andere week reageerde ik op die mail. Zo bleven we gemakkelijk op de hoogte van wat we deden. Ondertussen is onze wekelijkse email veranderd in een videogesprek, maar wellicht komt het weer een keertje terug. Ook leuk voor later trouwens, want een email kan je tenslotte over een aantal jaren weer teruglezen en dat lukt niet echt met een (video)gesprek!D
Fotoverslagjes
Een leuke manier om op de hoogte te blijven van elkaars leven is het sturen van fotoverslagjes. In de week maak je foto’s van wat je aan het doen bent en dan aan het einde van de week stuur je de foto’s naar elkaar met uiteraard een beschrijving. Daar kan je dan weer op reageren en zo blijf je op een leuke manier op de hoogte. Wellicht in deze tijd juist leuk ook om een beetje creatief te zijn met de dingen die je doet. Want je wilt natuurlijk wel de leukste foto’s laten zien!
Een van de dingen waar ik toch wel een beetje tegenaan blijf lopen is het groeien in een vriendschap. Als je dichtbij woont en elkaar regelmatig ziet dan maak je samen nieuwe herinneringen. Je onderneemt dingen samen en dat zorgt voor gezamenlijke herinneringen en verhalen. Die creëer je alleen niet zo snel als je ver van elkaar af woont. Daarom is het denk ik juist belangrijk dat je nieuwe dingen uitprobeert. Speel samen bijvoorbeeld een spelletje via Skype. Er zijn genoeg spelletjes die je samen kan doen ook als je niet bij elkaar bent. Of stel een lijst met vragen op en neem eens de tijd om die aan elkaar te vragen en elkaar zo beter te leren kennen. Zo ben je aan het investeren in je vriendschappen en als je elkaar na lange tijd weer ziet ben je in elk geval toch weer een stukje naar elkaar toegegroeid.
Vriendschappen onderhouden op een afstand is niet altijd gemakkelijk. Het moet tenslotte van beide kanten komen. Het kan een vriendschap ook makkelijk breken, iets wat ook echt niet gemakkelijk is. Maar onthou dat het niet alleen van de ander af moet komen maar dat jij er ook tijd en energie in moet steken.
Hoe onderhoud jij je vriendschappen in deze tijd?
Mirjam
08/04/2020 @ 09:29
Leuk om te lezen 🙂 Natuurlijk weet ik wel een beetje hoe wij onze vriendschap onderhouden, haha. Ik probeer nu in deze tijd iedere dag een andere vriend/vriendin te appen hoe het gaat. Soms levert het een lang gesprek op, maar soms zijn ze gewoon zo druk dat ze daar geen tijd voor hebben. En ik probeer geregeld te videobellen 🙂