5 lessen die ik leerde uit Duur huis, nooit thuis | Life Skills #1

Financiën, ik vind het altijd maar een heel volwassen onderwerp. Sinds ik mijn eerste “volwassenbaan” heb en daarnaast bezig ben met de toekomst vond ik dat ik mij er meer in moest gaan verdiepen. Ik vroeg boekentips aan een vriendin over dit onderwerp en een van die tips was “Duur huis, nooit thuis” van Renee Lamboo. Vandaag 5 lessen die ik leerde uit dit boek.

sparen is leuk

Al op jonge leeftijd begon ik met werken. Begon ik eerst met folderwijken werd dat later een baantje bij de groentewinkel en nog weer later in de schoonmaak. Ik zette altijd geld opzij en mede door mijn spaargeld heb ik 6 jaar kunnen studeren zonder lening en heb ik een jaar in Engeland door kunnen brengen. Maar als je meer gaat verdienen is het gevaar groot dat je ook meer gaat uitgeven en sparen was vooral iets wat “moest”. Maar met het oog op de toekomst is het wel belangrijk dat ik spaar. Dus moest ik mijn gedachten over sparen veranderen. Sparen is nu leuk geworden en ik vind het een hele leuke uitdaging voor mezelf om elke maand zoveel mogelijk te sparen!

slaap een nacht voordat je iets koopt

Mijn uitgaven aan kleding en andere zaken zijn drastisch verminderd het afgelopen jaar. Ik vind kleding bestellen niet leuk meer en omdat winkelen niet zo gemakkelijk gaat geef ik dus een stuk minder uit. Toch gaat online bestellen nog steeds heel gemakkelijk. Vind ik iets leuk, dan bestel ik het liefste gelijk. Maar ik ben mezelf aan het aanleren om eerst een nachtje te slapen voordat ik op “bestellen” klik. Na een nachtje slapen is iets soms toch echt minder leuk.

houd je uitgaven bij

Het bijhouden van mijn uitgaven heb ik wel eens vaker geprobeerd maar meestal eindigde dat ook weer snel. Toch wil ik het wel weer gaan doen. Vooral om inzicht te krijgen waar mijn geld naar toe gaat en waar ik op zou kunnen besparen. Met deze les heb ik ook voor mezelf besloten om 2 maanden in het jaar een no-buy maand te gaan doen. Hoe dat in zijn werk gaat ga ik snel wat over schrijven!

Maak je spaardoel visueel

Op het moment ben ik voor mijn toekomst aan het sparen. Aangezien mijn leven over een tijdje drastisch gaat veranderen (ga ik echt snel wat over schrijven, beloofd) is het noodzakelijk dat ik de komende maanden flink ga sparen. Volgens Renee is motiveert het visueel maken van je spaardoel je tijdens het sparen. Maak bijvoorbeeld een meter en houd bij hoeveel je gespaard hebt.

alles is een keuze

Iedereen maakt andere keuzes als het gaat over zijn of haar financiën. De een geeft graag geld uit aan 4 verschillende streamingsdiensten, de ander geeft juist veel geld uit aan eten bestellen. Hoe mijn uitgaven zijn, zijn mijn eigen keuze. Maar niet alles hoeft. Zo ben ik begonnen om te kijken waar ik eventueel op kan bezuinigen en een van die dingen was bijvoorbeeld bepaalde abonnementen. Een van die abonnementen ben ik gaan delen om kosten te besparen en zo wil ik steeds meer bepalen of bepaalde uitgaven echt nodig zijn. Uiteraard mag ik geld uitgeven aan dat wat ik graag wil en doe maar echt niet alles is nodig.

Hoewel ik dit boek las en daar echt lessen uit leerde ben ik verre van perfect als het gaat over mijn financien. Ik heb nog veel te leren en het is mijn doel voor de komende maanden mij daar steeds wat meer in te verdiepen en mee bezig te zijn.

Vind jij het belangrijk om inzicht te hebben in je financien?