Mijn liefde voor boeken en mijn moeder

Moeders, zonder hen zouden we er niet zijn in deze wereld. Maar wat hebben moeders, en dan voornamelijk de mijne, nu eigenlijk te maken met boeken. Want die combinatie, in een blogpost is misschien toch wel een beetje vreemd. Ik ga het je uitleggen.

Bijna 24 jaar geleden kwam ik ter wereld. Ik kwam in een gezin waar al twee kinderen waren en na mij kwamen er nog 3. Een druk gezin waren we wel maar ik heb zoveel mooie herinneringen aan vakanties, dagjes weg of gewoon samen spelen. Of nou ja spelen, ik zat liever op de bank met een boek. Waar iedereen naar buiten ging om te spelen was ik maar moeilijk van de bank af te krijgen. Ik las veel liever. En een van de dingen die ik veel hoorde thuis was: “zo was ik vroeger ook”. Die zin kwam uit mijn moeders mond. Ik kon het maar moeilijk geloven. Want hoe kan het dat als je vroeger zoveel las dat nu opeens niet meer doen? Hoe kan je nou niet lezen?

De afgelopen jaren zag ik mijn moeder af en toe weer eens een boek oppakken. En met af en toe, dan bedoel ik vooral de vakanties als we echt weg waren. De eerste keren was het misschien net een half boek wat ze uit kreeg in de vakantie maar nu wordt het steeds een beetje meer. Als ik het goed heb onthouden dan waren het er 3 afgelopen zomer, toch mam?

Afgelopen winter kocht ze zelfs uit zich zelf een boek. Mijn moeder kocht weer een boek! En afgelopen kerst heb ik voor het eerst in mijn leven boeken cadeau gedaan aan mijn moeder.

Nu ik zelf ouder ben snap ik het helemaal dat ze niet tot nauwelijks las en leest. Want als je 6 kinderen hebt waar haal je dan de tijd vandaan? Maar nu zijn we allemaal wat ouder en worden we allemaal steeds een beetje meer zelfstandig hoop ik toch dat ze elke keer weer een beetje meer gaat lezen. Want dat gun ik haar zo! Een beetje tijd voor haarzelf en de liefde voor boeken terug vinden.

Wellicht voelt deze blog een beetje random aan, maar ik schreef deze blog niet voor niks. Vandaag is mijn moeder jarig en vanaf deze plek wil ik haar dan ook van harte feliciteren. Dank u wel dat u uw liefde voor boeken en lezen aan mij doorgegeven hebt. Want ik weet zeker dat zonder boeken mijn leven toch echt een stukje saaier zou zijn. Ik hou van u!