Feestdagen in het buitenland | Mijn ervaring

Een van de vragen die ik hier in Engeland veel kreeg was of ik naar huis ging voor de feestdagen. Dat ging ik niet. En omdat het mijn allereerste keer was dat ik niet thuis was voor kerst en oud en nieuw en die feestdagen ook nog eens in een ander land vierde leek het me wel leuk om jullie mee te nemen in mijn ervaringen. 

Voordat ik naar Engeland vertrok had ik al nagedacht of ik de feestdagen in Nederland of in Engeland wilde doorbrengen. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik dat graag in Engeland wilde doen. Ik wist dat ik grote kans nog genoeg feestdagen in Nederland kan doorbrengen en ik was vooral ook heel nieuwsgierig naar de feestdagen hier in Engeland. Dus besloot ik dat ik ze in Engeland zou doorbrengen. Dat bleek uiteindelijk veel lastiger dan ik van te voren had bedacht.

De adventstijd vond ik geweldig. Er was in de kerk genoeg te doen rondom de kerst en ik vond het helemaal fantastisch. Ik hielp mee met het organiseren van een kerstknutselavond en ik had me aangesloten bij het kerstkoor van de kerk. Het gezin waar ik woon zette al vroeg in december een kerstboom neer en ik was al helemaal in de kerststemming. Maar hoe dichterbij kerst kwam hoe meer dat “gevoel” van kerst weg ging. Ik begon steeds meer tegen kerst op te zien en als iemand me vroeg of ik naar huis ging voor kerst dan moest ik vaak moeite doen om niet te huilen. Vooral het weekend van 21/22 december had ik het ontzettend moeilijk en had ik eigenlijk bijna spijt dat ik toch niet naar huis was gegaan.

feestdagen, engeland, au pair

Verloren

In het weekend neem ik de tijd om na te denken wat er voor zorgt dat ik zo verdrietig ben en waarom ik elke keer moet huilen. Tijdens de kerkdienst op zondagavond kom ik achter de reden. Ik voel me verloren en ontheemd. In mijn journal schrijf ik de volgende woorden:

“Ik voel me hier best thuis in Engeland maar juist nu mis ik thuisthuis. De plek met alle vertrouwde mensen om me heen. De plek waar ik de tradities en gewoontes rondom kerst ken. Alles is hier zo nieuw en ik weet niet zo goed hoe ik daar mee om moet gaan.”

Het is eigenlijk best wel tegenstrijdig. Ik wilde zo graag kerst vieren in Engeland en hier de tradities en gewoontes meemaken en dan krijgen we dit.

feestdagen, engeland, au pair

kerst

Nu ik alles zo opschrijf klinkt het echt alsof ik een verschrikkelijke tijd heb gehad en dus ook helemaal een fijne kerst. Maar dat was het wel. Ik heb ontzettend genoten van het enthousiasme van de kinderen tijdens het openmaken van de cadeautjes, ik vond het super speciaal dat ik ook een eigen kerstsok kreeg met cadeautjes, vond het hilarisch dat er zelfs speciaal kersttoiletpapier was, heb genoten van de Call the Midwife kerstspecial die ik mee kon kijken op televisie, vond het heel erg leuk om mee te maken wat een typisch engels kerstdiner inhoud en genoot van het zingen van alle kerstliederen tijdens de kerkdienst.

Er zijn die dag best wel wat tranen gevallen. Tranen van gemis maar ook tranen omdat ik niet zo van kerst kon genieten als anders. Deze week kreeg ik de vraag of ik spijt had dat ik niet naar huis ben gegaan voor kerst. Ik moest er even over nadenken en ik kwam uit op ja en nee. Ja, omdat ik voor mijn gevoel niet van kerst heb kunnen genieten als anders en dat het gemis van mijn familie te overheersend was. Nee, omdat ik kerst heb kunnen vieren in Engeland wat ik zo graag wilde. Ik heb kennis gemaakt met andere gewoontes, een echt engels kerstdiner en zoveel dingen meer.

feestdagen, engeland, au pair

oud en nieuw

Oud en nieuw vond ik op de een of andere manier veel gemakkelijker. Ja het was even lastig toen we elkaar belde om 12 uur maar eigenlijk vond ik het wel prima. Ik ben niet zo’n hele grote fan van oud en nieuw en het was voor mij een prima avond. Ik had gegeten met mijn gastouders en daarna heb ik lekker op de bank gezeten met mijn boek. Om 11 uur belde ik met mijn ouders (want wij lopen een uur achter) en om half 12 besloot ik me helemaal klaar te maken om te gaan slapen en alvast in bed te gaan liggen. Om 12 uur heb ik nog even uit het raam gekeken om te kijken of er vuurwerk was en om 5 over 12 sliep ik. Beter kon eigenlijk niet.

Al met al waren de feestdagen best leuk maar ook heel moeilijk vanwege de heimwee. En dat is natuurlijk ook hartstikke persoonlijk. Iedereen ervaart de feestdagen op een andere manier en er zullen vast ook mensen zijn die helemaal geen moeite hebben met feestdagen ergens anders vieren. Voor mij was deze eerste keer heel erg lastig en ik weet eerlijk gezegd ook niet of ik het nog een keertje zou doen. Wellicht dat een tweede keer een stuk makkelijker is maar goed dat kan ik nu natuurlijk nog niet zeggen.

Heb jij wel eens de feestdagen in het buitenland doorgebracht of zou je dat willen?