Mei – No spend maand | Life Skills #2

Eind maart schreef ik een blog over mijn lessen uit het boek Duur huis, nooit thuis. In die blog schreef ik over mijn plan om een no spend maand te gaan houden. In mei is het dan zo ver. Vandaag vertel ik je alles over mijn voorbereidingen voor de maand en hoe de maand er uit gaat zien.

achtergrond no spend maand

Met een baan waar ik consistent hetzelfde aantal uren werk en dus ook een constant loon heb komt de uitdaging om niet al je inkomen uit te geven. Omdat ik nog steeds thuis woon en maar weinig echt vaste lasten heb is dit het moment om flink te sparen, mits je natuurlijk niet alles uitgeeft. De afgelopen maand was een behoorlijk dure maand met de aankoop van een nieuwe laptop en een aantal andere zaken. Tijd om weer even pas op de plaats te zetten en eens een maandje rustig aan te doen. De komende maand wordt dus een maand met vooral sparen en zo min mogelijk uitgeven.

regels

Om de maand goed door te komen heb ik een aantal regels voor mezelf gemaakt. Dit zijn regels over uitgaven die ik wel mag maken maar bovenal over uitgaven die ik niet mag doen.

wel

  • Vaste lasten: uiteraard zijn mijn vaste lasten gewoon geoorloofd. Dus mijn zorgverzekering, abonnementen die ik al heb en wat andere vaste bedragen die ik altijd uitgeef.
  • €25,- voor kleding: De zomermaanden komen er aan en eigenlijk moet ik nog een aantal dingetjes hebben. Ik weet nog niet hoe ik het ga spenderen en of ik het wel ga spenderen, maar ik heb in elk geval een limiet.
  • €30,- voor boeken: je zou denken, als je een maand niets mag kopen dan moet je dus ook geen geld uitgeven aan boeken, maar mei was eigenlijk de maand dat ik weer geld mocht uitgeven aan boeken. Ik had al bekeken welke boeken ik echt in mei wilde kopen en als goed is moet ik het met €30,- kunnen redden. En anders moet ik maar gewoon wachten tot juni.
  • cadeautjes: ik heb in mei een aantal verjaardagen en het is wel zo netjes om daar een cadeautje voor te kopen en dat mag ook gewoon. Ook postzegels voor kaartjes/brieven mogen.

niet

  • onnodige boodschappen: hoewel ik eigenlijk niet in een supermarkt kom gebeurt het nog wel eens dat ik even snel ergens wat lekkers ga halen. Ik mag alleen halen, dat wat ik nodig heb aan eten voor mijn werk en dat is. Geen extra snoepjes, snacks etc.
  • geen creditcard: sinds kort heb ik een creditcard maar die is toch verboden voor deze maand.
  • geen koffie-to-go: dit zou een makkelijke moeten zijn, maar als ik toch onverwachts ergens heen ga dan is dit dus buiten mijn limiet.
  • niet (online) shoppen: een bestelling plaatsen bij bol.com of Amazon gaat heel gemakkelijk. Het gebeurt echt niet vaak maar deze maand mag het dus echt niet. Ook gewoon doelloos dingen kopen bij bijvoorbeeld Hema of Kruidvat is buiten mijn limiet. Heel handig dat de winkels vandaag open gaan *eye roll*.

Het doel van deze maand is uiteraard geld besparen, maar vooral ook een stukje bewustwording waar mijn geld eigenlijk naar toe gaat. De bedoeling is natuurlijk ook dat ik na die maand niet in een keer extra geld uit ga geven maar dat ik op deze manier weer even pas op de plaats heb gemaakt en weer even wat bewuster om ga met mijn geld.

Halverwege de maand ga ik je uiteraard een update geven en als de maand is afgelopen ga ik met je terugblikken op de maand.

Heb jij wel eens een no-spend maand gedaan?