Terugblik 2022

Sinds 2015 schrijf ik elk jaar een terugblik op mijn jaar. Dat betekent dus dat dit de 8e keer is dat ik terugkijk op mijn jaar en jullie daarin meeneem. Ik ben niet zo heel erg van het reflecteren, maar ik vind dit toch altijd wel een fijn moment. Er is in het afgelopen jaar heel veel gebeurd, wat ook te merken is aan de weinige blogs die online zijn gekomen, dus ik vind het leuk dat je deze blog leest en meekijkt met mijn jaar!

Januari

Het nieuwe jaar begon in Garderen samen met mijn familie. Al sinds ik klein ben is dat het dorp waar we graag een weekend doorbrengen in de winter. Met mijn verhuizing in het vooruitzicht begon ik deze maand ook met het uitzoeken van mijn spullen. Dat die verhuizing er aan zat te komen werd in januari duidelijk want ik kreeg te horen dat de financiering voor mijn uitzending helemaal rond was. Wat een bijzonder moment was dat! De maand eindigde met een kennismakingsweekend naar Bratislava. Ik zag het kantoor en de stad waar ik zou gaan wonen.

Februari

Van februari bleek ik niet zo heel veel foto’s te hebben. Ik keek actief het schaatsen op de Olympische spelen en verder was ik vooral aan het werk. Ik ging wat meer werken om zo een aantal klussen af te kunnen krijgen voor ik afscheid zou nemen van mijn werk. Het was best wel lekker weer die maand dus ging ik regelmatig wandelen en ik ging verder met het uitzoeken van mijn spullen.

Maart

Maart was een hele volle maand. Ik vierde mijn verjaardag en een paar dagen daarna had ik een positieve Coronatest. Een klein voordeel was dat het hele gezin positief testte dus konden we elkaar gezelschap houden. Ik knapte redelijk snel op met uitzondering dat ik ruim een week geen stem had. Verder was de maand druk met werken en deed ik ook wat eerste praktische voorbereidingen voor mijn verhuizing zoals een bezoek aan de Ikea. Aan het einde van de maand nam ik afscheid van mijn werk bij Antilope Outdoor. Mijn werkgevers hadden een afscheidsborrel geregeld en met een afscheidsspeech en een mooie bos bloemen nam ik afscheid.

April

Eindelijk was het april. De maand waar ik al een tijdje naar het uitkijken was. Het was ook een hele drukke maand. Ik begon in Barneveld waar ik mijn contract tekende. Een heel bijzonder moment! Daarna ging ik naar Mirjam met wie ik een nachtje wegging naar het strand. Later in de maand ging ik samen met mijn zus en twee nichtjes naar het Nijntje Museum. Samen herinneringen maken!

Uiteraard moest er ook ingepakt worden en in het laatste weekend van april was het zover. Mijn TFC had voor de zaterdag een afscheidsmoment georganiseerd voor familie, vrienden en mijn kerkelijke gemeente om afscheid te nemen. En op zondagochtend was mijn uitzenddienst in de kerk. Zaterdagmiddag was er een grote bus gekomen waar al mijn spullen in gingen want een van de TFC-leden zou naar Bratislava rijden om mijn spullen te verhuizen. En na alle voorbereidingen en afscheid vloog ik op 25 april samen met mijn ouders richting Bratislava. In die week kreeg ik de sleutel van mijn eigen appartement en samen met mijn ouders maakte ik het helemaal schoon. We eindigde de maand met een dagje Wenen.

Mei

De eerste week van mei waren mijn ouders nog bij mij. We deden tripjes naar de Ikea en ze hielpen met het bouwen van meubels en het in orde krijgen van mijn appartement. Ook ontdekte we Bratislava en waren we gewoon bij elkaar. Ik vond de tijd dat ze bij mij waren heel erg waardevol en ook heel fijn want zo was ik niet alleen zo op het begin. Twee dagen nadat zij weer terug naar Nederland gingen was het tijd voor mij om mijn eerste werktrip te maken. Ik vertrok voor een week naar Cyprus om kennis te maken met collega’s en een aantal meetings bij te wonen. Ook was er tijd om wat dingen te bekijken op het eiland en zwom ik zelfs nog in de zee! De rest van de maand stond vooral in het teken van wennen en bekend worden met mijn nieuwe omgeving.

juni

Begin juni stond er weer een nieuwe trip op de planning. Dit keer ging ik naar Bulgarije en Roemenië samen met een aantal collega’s. Deze trip was heel erg leerzaam omdat ik wat meer kennis kon maken met het grondwerk en ook de structuur van de organisatie wat beter leerde kennen. Juni was ook een hele leuke maand want het hele gezin, inclusief mijn nichtjes, kwam naar Bratislava. Mijn ouders waren dit jaar 35 jaar getrouwd en ze wilde iets bijzonders doen. Het was heel leuk om hen mee te nemen in mijn wereld en hen de stad te laten zien die nu mijn thuis is. Ik nodigde deze maand ook voor het eerst vrienden uit bij mij thuis om te komen eten en spelletjes te spelen.

juli

Juli was een hele rommelige maand voor mijn gevoel. Ik begon de maand met het verder compleet maken van mijn appartement met het kopen van een fijne stoel en een keukenblok voor meer ruimte in mijn keuken. Verder was ik vooral aan het werk en bracht ik tijd door met nieuwe mensen. Tijdens een belmomentje met mijn nichtjes ontdekte ik dat het voorlezen van boekjes heel goed werkt en dat maakte me heel erg blij. Juli was ook best wel warm en ik was blij met de gezamenlijke tuin die bij het appartementencomplex hoort. Daar zat ik best wel regelmatig. Halverwege de maand kreeg ik een vervelende verkoudheid die uiteindelijk omsloeg in corona (ja, de tweede keer dit jaar). Het kwam op best een vervelend tijdstip want de dag na mijn positieve test zou mijn oudste zus bij mij komen. We hebben toen heel snel een plekje gezocht voor haar om te slapen en uiteindelijk is ze wel gekomen. Met wat aanpassingen konden we elkaar die eerste paar dagen wel zien. Halverwege de week was ik gelukkig weer beter en kon ze alsnog bij komen logeren de rest van de tijd!

Augustus

De eerste week was mijn zus nog steeds gezellig bij mij en terwijl zij er nog was kwam er nog iemand anders van mijn TFC naar mij toe voor een week. Mijn appartement was dus best wel vol! Toen iedereen weg was, was het ook best wel heel stilletjes. Ik deed het in augustus wat rustiger aan qua werk en ging ook nog een lang weekend richting Oostenrijk. Ik ging logeren bij een vriendin en samen deden we allerlei uitjes. Zo gingen we een dagje naar Salzburg en bezochten we het Mauthausen kamp. Het was fijn om even in een andere omgeving te zijn en ook mijn vriendin weer te zien! De maand eindigde met opnieuw bezoek, dit keer van Mirjam. Voor haar was het niet de eerste keer in Bratislava dus deden we veel minder toeristische dingen. We spendeerden vooral veel tijd samen en het was heel gezellig.

september

September was qua werk een drukke maand. We begonnen de maand met een conferentie die wij als team organiseren en waarbij ruim 90 personen richting Bratislava kwamen. Ik maakte lange dagen maar het was wel heel interessant en goed om mee te maken. Dezelfde week als de conferentie begon ik met mijn Slowaakse taallessen. Ondanks dat ik voor mijn werk het Slowaaks niet nodig heb vind ik het wel belangrijk voor mijn dagelijks leven dat ik in elk geval wat kan verstaan en kan spreken. Ondertussen zijn we een flink aantal maanden verder en gaat het redelijk. Ik ging in september ook voor het eerst naar de kapper in Slowakije. Ik vond een kapsalon waar iemand een klein beetje engels kon en met wat foto’s knipten ze mijn haar. Het concept laagjes had ze niet helemaal door, maar het zag er prima uit. Verder was ik vooral aan het werk in september en deed ik leuke dingen met nieuwe vrienden.

oktober

Ik begon oktober met een dagje Wenen met een groep mensen waarvan ik de meesten nog niet kende. Ik was al een aantal keren in Wenen geweest, maar dit keer gingen we naar Schloss Schönbrunn en daar was ik nog niet geweest. Ik vind het heel leuk om steeds wat meer te ontdekken rondom Bratislava. Samen met mijn TFC had ik deze maand ook een digitale ontmoetingsavond georganiseerd. Via Zoom bracht ik vrienden, familie en gemeenteleden op de hoogte over het reilen en zeilen in Bratislava. Een hele leuke avond om weer wat mensen te zien en ook wat meer te vertellen over mijn werk. Verder was oktober vooral een maand van het normale leven. Ik werkte, volgde taallessen, ging naar bijbelstudie en was veel thuis. Ik begon wat last van heimwee te krijgen dus mentaal was het best wel pittig. Aan het einde van de maand had ik een aantal extra vrije dagen en deed ik een tripje die ik al twee jaar wilde doen. Ik ging namelijk eindelijk weer terug naar Engeland naar mijn gastgezin waar ik au pair was. Ondertussen zijn zij verhuisd naar Brighton en was ik dus in een heel ander gedeelte van Engeland, maar dat maakte het niet minder leuk. Ik ging een dagje alleen naar Londen en de andere dagen bracht ik vooral door met de kinderen en ging er zelf wat op uit.

november

November was naar mijn idee een beetje rommelig. Ik was uiteraard gewoon aan het werk, waar het ook best wel druk was, en tussendoor gebeurde er ook van alles. Halverwege de maand kwamen mijn ouders op bezoek voor een weekend. Tot mijn grote verbazing en vreugde brachten ze drie verschillende soorten groenten mee uit Nederland die ik in Slowakije nog niet had kunnen vinden. Ik had een dagje extra vrij en we gingen er ook lekker op uit. De week er na had ik een korte werktrip naar Cyprus. Richting het einde van de maand bracht ik mijn appartement in kerstsfeer. Ik houd echt van kerst en ik vond het fantastisch om voor het eerst mijn eigen appartement te kunnen versieren. Ik kocht een klein kerstboompje en andere versiering. Ik vind het heerlijk om ‘s avonds op de bank te zitten met kaarsjes en lampjes aan. Mentaal ging het ook nog niet helemaal lekker wat ook resulteerde in veel hoofdpijn en vermoeidheid. Na een aantal gesprekken met onder andere mijn supervisor besloot ik vliegtickets te kopen naar Nederland voor de kerst. Ik heb weer wat leuks om naar uit te kijken! Aan het einde van de maand begon de kerstmarkt in Bratislava waar ik uiteraard even ging kijken en in de kerk vierden we Thanksgiving.

december

En zo zijn we bij de laatste maand van het jaar aangekomen. Samen met twee anderen was ik uitgenodigd bij de pastor en zijn gezin om gemberkoekhuisjes te versieren. Ik had daar totaal geen ervaring mee, maar had het reuze naar mijn zin. Hopelijk wordt dat een leuke traditie! We hadden deze maand ook de eerste sneeuw in Bratislava die bleef liggen. Het was niet veel, maar wel heel leuk om te zien. Halverwege de maand ging ik met een vriendin richting Wenen voor een rondje kerstmarkten. We bekeken vooral de wat kleinere markten en dat was heel leuk. Met de klas van mijn taallessen gingen we uiteten bij een typisch slowaaks restaurant. Het was af en toe een beetje puzzelen met de verschillende talen die we spreken maar het was een leuke avond. Ook op kantoor vierden we kerst en daarna had ik vakantie! Ik was eerst nog een weekje thuis en rommelde wat aan. Ik pakte rustig mijn spullen bij elkaar en sloot wat dingen af. Op 22 december stapte ik in het vliegtuig richting Nederland. Ik vierde dus kerst bij mijn ouders en de rest van de week was ik daar ook. Tijd doorbrengen met familie en vrienden en uitrusten. Morgen (1 januari) vlieg ik weer terug!

tenslotte

Bijna 2000 woorden later zijn we aan het einde van het jaaroverzicht gekomen. Het was een intensief jaar met heel veel veranderingen en om eerlijk te zijn kan ik het soms maar moeilijk geloven wat er allemaal gebeurd is. Het is ook echt niet altijd makkelijk geweest maar wel heel leerzaam. Ik heb mogen groeien in verschillende gedeeltes van mijn leven en dat vind ik mooi om te zien. Ook mag ik heel duidelijk Gods hand zien in het afgelopen jaar. Hij heeft me geen moment losgelaten en heeft in zoveel dingen voorzien die nodig waren.

Ik wens je een hele goede jaarwisseling en een heel gezegend 2023!